Свещеник обяви гладна стачка заради касирането на избора на Сливенски митрополит от Синода

"Ако те допуснат аз да умра, това ще бъде убийство, а не самоубийство“

Епископ Йеротей - избирането му за Сливенски митрополит беше касирано от Светия синод

Епископ Йеротей - избирането му за Сливенски митрополит беше касирано от Светия синод

Гладна стачка в знак на протест и несъгласие с решението на Светия синод да касира окончателно изборите за митрополит на Сливенска епархия обяви пред медиите отец Иван, предаде БНР. Едновременно с протеста се провежда подписка за и против избирането на епископ Йеротей за сливенски владика.

Според отец Иван в Българската православна църква нищо не е наред и тя е изпразнена от съдържание заради действията на митрополитите. 

Той обяви, че няма да приема храна и вода докато владиците не отменят окончателната касация: 
"Т.е. аз ще гладувам и жадувам или те докато се откажат, или докато умра. Ако те допуснат аз да умра, това ще бъде убийство, а не самоубийство.“

Свещеникът добави, че върши всичко това без благословението на митрополит Йоан, временен наместник на митрополията. Преди срещата с медиите двамата имаха разговор по телефона: 
"Дядо Йоан се опита просто да ме откаже, да не правя това, което съм решил. Не съм заплашван.“

В знак на протест отец Иван нарисува със спрей кръст върху стената на митрополията и каза, че е време разделно в църквата, но няма да плюе на вярата и избора си.

"Понеже е седмица на прошки, очаквам от тях да дойдат и да кажат "Отец Иване, простено – прости", защото аз се чувствам обиден от тяхното държание", посочи той.

Подписката за и против избора на епископ Йеротей продължава.