Как да замразим домати за зимата

В тях се запазва голяма част от витамините и фолиевата киселина

За да се запазят доматите за зимата, домакините използват най-различни трикове и рецепти: консерви, сушени, а някои знаят как да се замразяват във фризера. В тях се съдържа голямо количество витамини и микроелементи. Това е много удобен начин за използване на доматите в различни ястия по време на студения период. 

Има няколко начина да запазим пресни домати във фризера. За да започнем правилно, внимателно ги инспектираме за наранявания и наличие на вредители. За съхранение във фризера можем да използваме всеки сорт домати, но доматите рома или ръгби са най-подходящи. Те не съдържат прекалено много вода. При замразяването сол и черен пипер не се изисква. Замразените домати в найлонова торбичка, плътно опаковани, се използват в приготвянето на пица, добавка към супи и месни ястия. 

БЕЛЕНИ ДОМАТИ ВЪВ ФРИЗЕРА

Много е удобно да се използват замразени белени домати през зимата. За тяхното приготвяне трябва да налеем вода в съд и да изчакаме тя да заври, след което намаляваме котлона. Горещата вода ще помогне лесно да премахнем обелката.

Преди подреждане във фризера, доматите трябва да се охладят до стайна температура в продължение на 20 минути. 

КАК ДА ЗАМРАЗИМ НАРЯЗАНИ ДОМАТИ

Има и друг много добър начин. Преди замразяване доматите се изплакват, подсушават и ги минаваме през месомелачка. При липсата на такава, доматите могат да бъдат смлени с блендер или да се рендосат. За подправки използвайте само билки.

ЗАМРАЗЕН ДОМАТЕН СОС

Смелете доматите или ги рендосайте. След това ги сложете да врят в продължение на пет минути. Една минута преди да ги дръпнете от котлона, добавете нарязани чушки и лук. Готовият сос се охлажда, излива се в пластмасов контейнер и се изпраща за съхранение във фризера.

Съхраняване на домати във фризера ще осигури на вас и вашето семейство достъп до естествените витамини по време на студения сезон. 

Преди употреба замразените зеленчуци трябва да се изплакнат със студена вода. Целите домати могат да бъдат използвани и за пълнене с месо, ориз, сирене и други зеленчуци - както и в приготвянето на любимите ви вкусни ястия. През зимата, когато  естествените витамини са оскъдни, замразените зеленчуци изглеждат по-вкусни и ароматни.