Те са с дълги бради и коси, носят неприлично облекло...

desebg.com, личен архив на Роберт Леви

desebg.com, личен архив на Роберт Леви

„Те носят дълги бради и коси, обличат се екстравагантно и ходят по улиците, парковете и другите общодостъпни места с крайно неприлично облекло“.

Така министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов описва младежите, последователи на хипи културата в България по време на тоталитарното управление на БКП.

През 1973 г. той издава секретна телеграма до началниците на поделения в МВР-ДС, която desebg.com публикува, с нареждане за предприемане на конкретни мерки срещу „допуснатите модни увлечения“.

В документа министър Стоянов, известен с безрезервното си послушание пред комунистическия лидер Тодор Живков, подчертава, че „напоследък се увеличава броят на гражданите, особено на младежите, които се увличат по някои крайности в модата, несъвместими със здравия вкус и морал на нашия народ“.

Той визира младите хора, които по това време стават последователи на хипи движението, зародило се в САЩ през 60-те години на ХХ век.

То се отличава с носенето на дълги коси и бради, и широки, ярки на цветове дрехи.

В справянето с хипитата в България комунистическият режим впряга комсомола, Отечествения фронт, профсъюзите и други тоталитарни обществени структури.

„Онези лица, направените им предупреждения от обществените организации, административни и стопански ръководители, да се заставят от органите на МВР в срок от 24 часа да се преведат в приличен вид“, нарежда министър Димитър Стоянов.

Той заповядва до на началниците на поселенията на МВР-ДС да предприемат действия за създаването на организация по изпълнението на тази задача, която да приключи в срок от 10 дни“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2011 г.

ds-dulgi-kosi_001.jpg

ds-dulgi-kosi_002.jpg

ds-dulgi-kosi_003.jpg