Техеран предизвика гнева на Багдад с ударите си в Северен Ирак

Ирански ракетен удар по цели в Северен Ирак предизвика необичаен спор между съседките съюзници във вторник, като Багдад отзова своя посланик в знак на протест, а Техеран настоя, че атаката е имала за цел да възпре заплахите от израелски шпиони, предава Reuters, цитиран от "Фокус".

Иранската революционна гвардия удари това, което те нарекоха израелски шпионски център в полуавтономния регион Кюрдистан в Ирак, съобщиха иранските медии късно в понеделник, докато елитните сили обявиха, че са нанесли удари и в Сирия срещу Ислямска държава.

Ударът изглежда вероятно ще задълбочи притесненията за влошаване на нестабилността в Близкия изток, откакто войната между Израел и ХАМАС започна на 7 октомври, като съюзниците на Иран също се намесиха в битката от Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Има също така опасения, че Ирак може отново да се превърне в сцена за регионален конфликт след поредица от удари на САЩ срещу свързани с Иран въоръжени групи, които също са част от официалните сили за сигурност на Ирак. Тези удари дойдоха в отговор на десетки атаки срещу американски сили в региона, извършени от 7 октомври.

Гвардията обяви, че нападението късно в понеделник, първият пряк военен удар на Иран в региона, свързан с войната в Газа, е в отговор на израелските "зверства" срещу няколко от неговите командири и тези на съюзническите на Иран сили в Близкия Изток от началото на конфликта .

Иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани заяви, че нападението е "явна агресия" срещу Ирак и опасно развитие, което подкопава силните отношения между Техеран и Багдад, съобщиха държавните медии.

По думите му, Ирак си запазва правото да предприеме всички правни и дипломатически мерки, предоставени му от неговия суверенитет.

В знак на протест Ирак отзова своя пратеник от Техеран и привика иранския поверен в делата в Багдад.

Ударът срещу жилищен район близо до консулството на САЩ в столицата на Кюрдистан Ербил беше описан от премиера на иракските кюрди Масрур Барзани като "престъпление срещу кюрдския народ“, при което най-малко четирима цивилни бяха убити и шестима ранени.

Мултимилионерът кюрдски бизнесмен Пешрау Дизайе и няколко членове на семейството са сред загиналите, убити, когато поне една ракета се разби в дома им.

Съветникът по националната сигурност на Ирак Касъм ал Араджи отрече къщата да е израелски шпионски център.

"За да отговорим на твърдението, че има централа на Мосад, ние посетихме мястото и обиколихме всеки ъгъл на тази къща и всичко показва, че това е семейна къща, принадлежаща на иракски бизнесмен от Ербил“, заяви той пред репортери.

Говорителят на израелското правителство Ави Хайман каза, че няма да спекулира, когато беше попитан на брифинг за пресата относно твърдението на Иран, че е ударил обект на Мосад.

"Това, което ще кажа, е, че Иран продължава да използва своите проксита, за да атакува Израел на множество фронтове. Ние осъждаме дейностите на Иран и призоваваме международната общност да се изправи срещу Иран и да призове за мир в региона“, заяви той.

Защитавайки атаката, говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани посочи, че Техеран зачита суверенитета и териториалната цялост на други страни, но "легитимното право на Иран е да възпира заплахите за националната сигурност".

В допълнение към удара в Ербил, гвардейците обявиха, че са изстреляли балистични ракети в Сирия и са унищожили "извършителите на терористични операции" в Иран, включително от "Ислямска държава“.

Терористичната организация пое отговорност за две експлозии в Иран този месец, при които загинаха близо 100 души и бяха ранени десетки в мемориала на висшия командир Касем Солеймани.

Франция обвини Иран в нарушаване на суверенитета на Ирак, а Вашингтон осъди атаките като "безразсъдни". Американски служители заявиха, че няма ударени съоръжения на САЩ и няма жертви от страна на САЩ.

Иран, който подкрепя ХАМАС във войната му с Израел, обвинява САЩ, че подкрепят това, което наричат израелски престъпления в Газа. САЩ заявиха, че подкрепят Израел в кампанията му, но изразиха загриженост относно броя на убитите палестински цивилни.

В миналото Иран е нанасял удари в района на Кюрдистан в Ирак, заявявайки, че районът се използва като плацдарм за ирански сепаратистки групи, както и за агенти на неговия върл враг Израел.