The New York Times: Руската офанзива край Авдеевка е в застой

Експерти смятат, че боевете са се върнали към типа на неубедителни придобивки и загуби по цялата фронтова линия

Когато Авдеевка попадна под контрола на руските сили преди три седмици, Украйна и нейните съюзници се опасяваха, че силите на Москва ще успеят да увеличат темпото си и да напреднат бързо към стратегически военни позиции и населени райони. В същото време, след бързият успех през следващите дни руската офанзива е в застой, пише The New York Times.

"Веднага след падането на Авдеевка в средата на февруари, Русия направи бърз напредък, отчасти подпомогнат от липсата на силни отбранителни позиции на Украйна. Според карти с отворен код на бойното поле руските сили превзеха три населени места. Въпреки това през последните 10 дни Москва е завзела само малко повече от 2,60 кв км. Нейни войници участват в битки в околностите на селата Бердичи, Орловка и Тоненке", се посочва в публикацията.

Русия запазва засега известна инициатива на бойното поле и военни анализатори смятат, че руските сили все още могат да пробият украинските позиции в близко бъдеще, особено след като отбранителните усилия на Киев са все по-ограничени от липсата на допълнителна военна помощ от САЩ, допълват от УНИАН.

Засега, според анализаторите, боевете изглежда са се върнали към типа на неубедителни придобивки и загуби, който характеризира голяма част от боевете на фронтовата линия миналата година. Военните експерти цитират няколко фактора, включително терена, който не е благоприятен за настъпателни операции, изтощението на руските войски след месеци на битки и украинската армия, която е изпратила значителни сили за защита на района.

Руските сили "изглежда се опитват да настъпят, използвайки малки щурмови групи от пехота, но те се унищожават в относително открит район западно от Авдеевка", отбелязва един от експертите.

Неотдавнашните боеве костваха много за украинската армия, която изглежда вече е изпратила някои от най-добрите си войски и оръжия в битка в района западно от Авдеевка, отбелязва NYT.

Военни експерти посочват, че продължаващата отбрана на Украйна в района най-вероятно е предназначена да даде време на нейните части да подготвят и укрепят нови отбранителни линии по-на запад.

Отбелязва се, че украинските сили са се възползвали от особеностите на района. Докато руските сили атакуваха Бердичи, Орловка и Тоненка през открити полета с малко прикритие, украинските части държат високи позиции в селата, което улеснява прицелването на приближаващите руски войници.

Ако руските сили в крайна сметка превземат трите села, не е ясно какви ще бъдат следващите им стъпки, като се има предвид, че теренът е хълмист и осеян с потоци и резервоари, което затруднява по-нататъшния напредък.