Тодор Галев: Около новината за "Лукойл" има множество условности

Тодор Галев

Тодор Галев

'"Спорно е дали ще има ефект върху България, ако от 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България. Би имало ефект, ако печалбата, която сега се осчетоводява в Швейцария, се осчетоводява в България. Има много неизвестни", коментира пред БНР Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията. 

И поясни, че пренасяне на дейността на компанията в България не означава автоматично увеличаване на данъците, които страната ще получи. 

Галев подчерта, че ултиматумът на "Лукойл" поражда интересни въпроси: 

"Ако те прехвърлят дейността си, доколко ще изпълнят намеренията си. Ниската цена на руския петрол е заради съществуващата забрана за износ и заради свилия си пазар вследствие на санкциите срещу Русия. Да предположим, че войната свърши и започне нормализация на отношенията Европа - Русия, това ще означава, че тази ниска цена след година може да не е толкова ниска. Говорим с множество различни условности". 

Той посочи, че "Лукойл", а и "Газпром", са по-скоро политически управлявани компании и не се движат според нормалната икономическа логика.