Три вида мекици за свети Сава

Предлагаме ви три лесни, автентични български рецепти за вкусни и пухкави мекици


Мекиците са винаги вкусни, но на св.Сава се хапват задължително и за здраве. И понеже сме във времето на Коледния пост, предлагаме три лесни, автентични български рецепти за вкусни и пухкави мекици, които са подходящи и за тези, които постят.

Постни мекици: Свети Сава се почита по време на Коледните пости, затова традиционните мекици, които се ядат на този празник, са без съдържание на животински продукти.

Начин на приготвяне: Разтворете едно купче жива мая в 100 гр. хладка вода. Добавите ½ ч.л. захар, за да активирате маята. След това добавете още 400 гр. вода и към нея започнете да добавяте брашно, като подмесвате получената смес, докато получите меко и лепкаво тесто. Добре е да го оставите известно време, за да втаса (поне 2-3 часа на топло и сухо място). Ще познаете, че тестото е готово за пържене, ако е пръхкаво и бухнало. Тогава го разкъсайте на малки топки, които разтегляте от центъра към периферията с намазнени с олио пръсти. При разтеглянето им е добре леко да се разкъсат, като се образуват малки дупки в средата, които позволяват мекиците да се изпържат по-добре. Пържите ги в дълбок съд и в горещо олио.

Диетични мекици със сода: В една кофичка живо кисело мляко изсипете една супена лъжица сода за хляб, разбъркайте добре, докато млякото шупне и увеличи обема си. Прибавете към него 4 яйца и разбийте добре сместа. А след това започнете да прибавите към нея постепенно брашно, като подмесвата, докато се получи меко, пухкаво тесто. След това по същия начин оформяте мекиците и пържите в гореща мазнина. При тази рецепта няма нужда да изчаквате тестото да втасва, защото содата играе ролята на бухвател.

Блажни мекици с мая: В 100 гр. хладка вода разтворете едно кубче жива мая, добавете ½ с.л. захар и ги размийте с една кофичка кисело мляко. Прибавете към тях 4 яйца и добре разбъркайте сместа. После прибавяйте постепенно тесто, като подмесвате, докато получите средно твърдо тесто. Оставете го за 2-3 часа да втаса и когато бухне, оформяйте мекиците и ги пържете в горещо олио.

И трите вида мекици са много вкусни и могат да бъдат поднесени с пудра захар, различни сладка, гъст плодов сироп или сирене.