21 Декември, 2025
/

Три вида мекици за свети Сава

Три вида мекици за свети Сава

Предлагаме ви три лесни, автентични български рецепти за вкусни и пухкави мекици


Мекиците са винаги вкусни, но на св.Сава се хапват задължително и за здраве. И понеже сме във времето на Коледния пост, предлагаме три лесни, автентични български рецепти за вкусни и пухкави мекици, които са подходящи и за тези, които постят.

Постни мекици: Свети Сава се почита по време на Коледните пости, затова традиционните мекици, които се ядат на този празник, са без съдържание на животински продукти.

Начин на приготвяне: Разтворете едно купче жива мая в 100 гр. хладка вода. Добавите ½ ч.л. захар, за да активирате маята. След това добавете още 400 гр. вода и към нея започнете да добавяте брашно, като подмесвате получената смес, докато получите меко и лепкаво тесто. Добре е да го оставите известно време, за да втаса (поне 2-3 часа на топло и сухо място). Ще познаете, че тестото е готово за пържене, ако е пръхкаво и бухнало. Тогава го разкъсайте на малки топки, които разтегляте от центъра към периферията с намазнени с олио пръсти. При разтеглянето им е добре леко да се разкъсат, като се образуват малки дупки в средата, които позволяват мекиците да се изпържат по-добре. Пържите ги в дълбок съд и в горещо олио.

Диетични мекици със сода: В една кофичка живо кисело мляко изсипете една супена лъжица сода за хляб, разбъркайте добре, докато млякото шупне и увеличи обема си. Прибавете към него 4 яйца и разбийте добре сместа. А след това започнете да прибавите към нея постепенно брашно, като подмесвата, докато се получи меко, пухкаво тесто. След това по същия начин оформяте мекиците и пържите в гореща мазнина. При тази рецепта няма нужда да изчаквате тестото да втасва, защото содата играе ролята на бухвател.

Блажни мекици с мая: В 100 гр. хладка вода разтворете едно кубче жива мая, добавете ½ с.л. захар и ги размийте с една кофичка кисело мляко. Прибавете към тях 4 яйца и добре разбъркайте сместа. После прибавяйте постепенно тесто, като подмесвате, докато получите средно твърдо тесто. Оставете го за 2-3 часа да втаса и когато бухне, оформяйте мекиците и ги пържете в горещо олио.

И трите вида мекици са много вкусни и могат да бъдат поднесени с пудра захар, различни сладка, гъст плодов сироп или сирене. 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза