Цветан Томчев: Русофили, БСП, ДС и хора на руските служби се в "новия" УС на СБЖ

В момента тече  Общо събрание на Съюза на българските журналисти. От faktor.bg се свързахме  по телефона с  известния фотожурналист Цветан Томчев, който е там. Той е делегат на ОС на СБЖ и кандидат за член на УС. Ето какво каза:

Днес се провежда втора част от Събранието на 19-20 септември, което не можа да завърши в законно обявеното време. Беше прекратено и беше обявено, че се насрочва за днешната дата.

Днес, на това събрание, трябва да се доизбере състав на УС на СБЖ, който е 14 човека, 8 са избрани, още 6 трябва да се изберат, а също председатели на комисии, членове на комисии....

Най същественото от работата е Управителният съвет - досега избраните членове като цяло се групират в три групи. Едната група е русофилска, предвождана от преизбраната председателка, втората група са активисти на БСП, в третата са доносници на ДС и агенти на Руското разузнаване,  хора с  извадени досиета. Трите групи играят заедно.

Има забрана за изказвания

Влизаш, гласуваш и се отива на някакъв митинг…

Това събрание е една прибързана форма да се запази статуквото в СБЖ, да се замажат престъпните деяния на сегашното ръководство в последните 10 години, лично на председателката, която е основен играч.   Аз съм един от номинираните от предното събрание. Ще се откажа да съм член на УС, ако ме изберат. Дори да съм в него, ще съм без реален глас ,  не мога да попреча на решенията им. Практически това ме мотивира да не ставам част от една престъпно действаща организация….

Това са нагласени избори,

подготвяни продължително по един много перфиден начин, за да може да си бетонират статуквото. А това, че масата от българските журналисти махат с ръка и казват: „Този съюз не върши никаква работа, не искам да членувам в него", е предателство спрямо това, което всички действащи журналисти имаме в СБЖ като идеи, но и като материална база…. Ще дойде момент, ако искаме да си направим журналистите едно събрание, да наемаме зала за това. Сега има огромна материална база за милиони, която леко-леко се изплъзва от реалните журналисти и попада в ръцете на чиновници, на леви структури и организации. Не искам да политизирам, но това виждам, а също че тези хора припокриват чужди интереси. Това са факти.

Има забрана от министъра за провеждане на конференции и мероприятия. Тук всички хора, които минават покрай мен са над 60 години. Разбрах, че РЗИ е сезирано,  би трябвало да наложи санкции на организаторите на мероприятието.  

 Вчера Цветан Томчев публикува следната позиция:

На вниманието на членовете на СБЖ! 

ПИСМО ЗА ОТМЯНА НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СБЖ

от Цветан Томчев, делегат на ОС на СБЖ на 31 октомври, от 54-то д-во „Петър Морозов“, София

Уважаеми членове на СБЖ и делегати на Общото събрание,

Призовавам УС да отмени провеждането на насроченото утре, 31 октомври, Общо събрание и да насрочи нова дата за ново събрание със следните аргументи:

1 . Заради заповедта на Министъра на здравеопазването, че от 29 октомври до 12 ноември се ограничават конгресно-конферентните мероприятия за провеждане при осигурени безопасно за заразяване с КОВИД19 пространства.

2. Заради това, че повечето от делегатите на ОС на СБЖ са на рискова възраст около и над 60 години и здравето и живота им се подлагат на риск. Залите в СБЖ не могат да осигурят безопасна дистанция от 1,50 м.

3. Заради това, че от близо 120 делегата за ОС от 19-20 септември 2020 година се регистрираха под 100 човека и не бе извършена проверка по какви уважителни причини представители на тези дружества не са дошли. С което събранието не представляваше още около 50 дружества от общо 152 за страната.

4. Ако на събранието на 31 октомври дойдат около 60 човека, както бяха в края на събранието на 20-ти септември късно вечерта и сутринта на 21-ви септември, това прави нелигитимно новото събиране, защото дружествата на СБЖ са 152, а тези са по-малко от половината представители, според доклада на г-жа Снежана Тодорова.

5. Заради непрозрачната политика на ръководството на СБЖ, което писмено отказа достъп до списъка с делегатите на това ОС на делегата от 54-то д-во.

- отказан е достъп до информация на 64-то дружество и на 63-то дружество на техни запитвания.

- не се казва в кои дружества са новоприетите 642 нови членове, кои 9 дружества са закрити и кои и къде са новосъздадените 7 дружества

- Заради това, че като съсобственици в СБЖ, на нас не ни се разрешава поне да надникнем в документацията на Съюза.

6. Да свика ново, легитимно събрание в зала с възможност да събере 150 човека, колкото са дружествата и да им осигури 1,5м дистанция. нещо като зала 3 на НДК, а пари за наем ще се намерят

7. Заради изхарчените пари за ремонти на ТБ Банкя, в размер на 680 000лв., че никой не носи отговорност и не се знае от кого се прави този ремонт, каква е целта на това харчене и какво се постигна накрая, освен продажбата на съюзен имот?

8. Заради неяснотите в отчета на г-жа Снежана Тодорова за дължими суми от СБЖ по изгубените дела. Сумата от 612 853.93 лева дължима ли е от СБЖ, защото от доклада на председателката това не се разбира - защо е дължима, по чия вина? По чия вина Община Варна е спечелила дело срещу СБЖ за 14 000 лв за неплатени сметки? Тодорова цитира едни сметки в левове, а други в евро, което създава допълнителни въпроси.

9. Заради неспоменаването в отчета на г-жа Снежана Тодорова за това кой имот, колко пари носи, детайлна справка по отделно, а не да се четат общи суми за всички наеми, което не се разбира от членовете и делегатите на СБЖ.

10. Заради премълчаваната сделка за София Прес, за парите, които получаваме от там, на какъв принцип са и къде отиват. Каква част от София Прес е продадена?

11. Заради липсата на посещения на председателката и делегации на СБЖ в Европа, дори на лични начала или по покана.И заради това, че ръководството на СБЖ не е кандидатствало по нито един проект за финансиране от фондовете на ЕС, но се възползва от фондове за финасиране на пропагандни прояви, заплащани от държави извън ЕС.

12. Заради това, че ние не знаем кого от СБЖ попита председателката Тодорова като ходи в командировки и не дава отчет какви ползи носи за членовете на СБЖ. Кой гласува това?

13. Заради това, че СБЖ благодарение на ръководения от Снежана Тодорова СБЖ си промени профила като обществено значим, творчески и социален съюз, а накрая стана един безличен съюз.

14. Заради неспоменаването в Отчета на криминален случай в МДЖ-Варна, при който на 22 август 2015 г. е открадната желязна каса, според полицейската сводка с 200 000 лв, според членове на УС с много повече пари в т.ч. пари на СБЖ. Чии са били тези пари? Имало ли е пари на СБЖ вътре?

15. Заради това, че близо десет години Снежана Тодорова и верните несменяеми подчинени от УС се оправдават за неблагополучията на СБЖ с делата на Данчо Джиков срещу организацията. Споменават и си мият ръцете със „злодея“ Петьо Блъсков, но нищо не се споменава за причините за тези дела. Кой и защо прекрати предсрочно договорите с Джиков и неговия „ментор“ Блъсков? Колко пари дойдоха в СБЖ от този наемател? Някой чувал ли е сумите? Не се казва, а само се приказва. Нищо не споменава в доклада на г-жа Тодорова за Иван Николов Куцаров от Айдемир и за Димитър Дуков от Добрич. Кой сключи договори с тези лица? Как бяха сключени тези договори, че същите съдят СБЖ? Нищо не споменава и за злополучната г-жа Сия Дуфева, която оставила клуб „Журналист“ като след бомбардировка в Сирия - кой беше сключил договор с г-жа Дуфева?

16.Заради мълчаливото отстраняване на Главния секретар на СБЖ Иван Върбанов от поста му. Заради това, че Снежана Тодорова не спомена и дума за него в доклада си, нито за дългогодишната деятелка Розита Попова. Истина ли е, че Иван Върбанов притежава копия на документи и стенограми от събрания на УС ?

17. Заради Писмото на Владимир Йотов, делегат от 63-то дружество, в което изнася стряскащи факти за занижени договори за наем за МДЖ-Варна, за наемането в конфликт на интереси на клуб „Журналист“ от член на УС. За това, че новите наематели на МДЖ, сем. Златеви и тяхната фирма „Роял Клуб“ЕООД не фигурира в Камарата на строителите в България и нямат дори лицензии за туристическа дейност в регистъра на Министерството на туризма и всякакви лицензии в Търговския регистър. Предпоставки за нови дела и нови загубени средства от СБЖ, за които се досещаме, че отново ще има оправдание, знаем с кой зъл демон.

Уважаеми колеги, заради гореизброените обстоятелства, лош имидж на СБЖ и провал като ръководител, призовавам г-жа Снежана Тодорова да подаде доброволно оставката си. Старият УС съвет да прекрати провеждането на това ОС още утре и да насрочи нова дата за Общо събрание в зала с всички противоепидимични условия за безопасност и разстояние между делегатите.

Настоявам за всяко следващо Общо събрание да има прозрачност и откритост, да се оповестява списъкът на присъстващите и да бъдат направени предварително номинации за  УС , членове на комисии,  с кратко представяне на всеки от номинираните.

С уважение,

Цветан Томчев