Туроператори: От днес българите влизат в Турция с лична карта

До 90 дни престой в рамките на всеки 180-дневен период

Турция вече пуска българските туристи с лични карти, обявиха туроператори, цитирани от TravelNews.

 „Автобусът ни мина границата на ГКПП Капъкуле и Капитан Андреево с лични карти. Проверката става много бързо, като властите само предоставят лист, на който пише, че може да останете до 90 дни в страната“, заяви Радослава Белеганска, управител на туристическа агенция.

Според нея мярката ще доведе до увеличаване на българските туристи в южната ни съседка.

„Интересът е много голям и резервациите за август и септември нарастват след излизането на новината за премахването на задграничните паспорти“, коментира още Белеганска. От туроператора няма да спират автобусните програми през август, въпреки че в съседната страна е по-горещо.

Задграничните паспорти на българите не се изискват при транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в Турция. Указът на президента Реджеп Таип Ердоган за облекчаване на процедурата при пътуване беше публикуван преди няколко дни, но не беше известно от кога влиза в сила.

От МВнР съобщиха, че туристите могат с лични карти, издадени от Република България, да пътуват безвизово до Република Турция с цел туризъм или транзит, като срокът на престоя е до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период.