Ердоган и Раиси препотвърдиха подкрепата си за палестинците, настояват за траен мир

Турция и Иран подписаха 10 споразумения за сътрудничество след 8-та среща на Съвета за сътрудничество

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Турският президент Ердоган заяви по време на срещата с иранския си колега Ебрахим Раиси, че Анкара и Техеран призовават за прекратяване на войната в Ивицата Газа, изграждане на справедлив и траен мир и препотвърждават подкрепата си за каузата на палестинците, предаде Анадолската агенция.

"По време на срещите ни обсъдихме необходимостта от прекратяване на нечовешките атаки на Израел срещу Газа възможно най-скоро и от предприемане на спешни стъпки към установяването на справедлив и траен мир. Повторихме подкрепата си за справедливата кауза на Палестина и подновихме решимостта си да продължим сътрудничеството си по този въпрос. Работим с всички сили, за да спрем кланетата в Ивицата Газа, да установим прекратяване на огъня и да проправим пътя за траен мир в региона. Победата в този процес ще бъде за моите палестински братя", каза Ердоган

Подчертавайки, че ще продължат да работят за придвижване напред на отношенията с Иран, който е съсед от векове, в съответствие с интересите на страните и региона, Ердоган пожела заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на палестинския въпрос, да бъде ползотворно.

Двете държави са подчертали важността на засилването на двустранното сътрудничество срещу терористите от ПКК и нейните разклонения, които застрашават сигурността на двете страни и региона, съобщи „Сабах“.

В изявлението си на съвместна пресконференция Ердоган заяви, че още веднъж осъжда неотдавнашното терористично нападение в Керман на 3 януари.

"Искам да заявя, че Турция подкрепя Иран в борбата срещу тероризма", каза той.

От своя страна Раиси заяви, че Техеран има добри отношения с Анкара и иска да ги засили до още по-високи нива в бъдеще.

Двете страни подписаха 10 споразумения за сътрудничество след 8-та среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Иран в президентския комплекс. Споразуменията включват сътрудничество в областта на енергетиката, свободната търговия, медиите и комуникациите, транспорта и инфраструктурата, науката и технологиите, културата и туризма, полицейската академия.

Реджеп Ердоган заяви, че двете страни са решени да постигнат търговски обмен на стойност 30 млрд. долара, предаде Анадолската агенция. "Двете регионални сили, Турция и Иран, трябва да задълбочат сътрудничеството си за развитие и стабилност. Ние сме решени да постигнем целта за търговия с Иран в размер на 30 млрд. долара. Не сме прекратявали икономическите и търговските си отношения с нашия съсед Иран поради санкциите и няма да ги прекратим отсега нататък", каза Ердоган, който взе участва в турско-иранския бизнес форум с иранския си колега Ибрахим Раиси.

"Отварянето на нови гранични пунктове с Иран е в дневния ни ред. Продължава работата по изграждането на гранични търговски центрове, насочени към увеличаване на икономическото развитие на нашите гранични провинции", добави турският държавен глава. /БГНЕС