Учени: Изкуственият интелект е опасен колкото пандемия или ядрена война

Хората може да се окажат напълно зависими от машините

Звучи повече от драматично: експерти предупреждават, че можем да бъдем унищожени от изкуствения интелект. Затова призовават темата да стане глобален приоритет - наравно с риска от пандемии или ядрена война, пише Дойче веле.

Предупреждението е формулирано в едно единствено изречение, но пък то звучи достатъчно драматично, съобщава АРД: "За да намалим риска от унищожение от изкуствения интелект (ИИ), това трябва да се превърне в глобален приоритет наред с други рискове от обществено значение, каквито са пандемиите или ядрената война."

Как тези машини ни застрашават

Становището е подписано включително от Сам Алтман, шеф на компанията OpenAI, създателка на чатбота ChatGPT. Под него стоят още подписите на Демис Хасабис, ръководител на дъщерната компания на Гугъл - DeepMind, специализирана в областта на изкуствения интелект, и Джефри Хинтън, един от водещите изследователи в тази област, допълват от АРД.

Тяхното предупреждение е поместено на сайта на организацията с нестопанска цел "Център за сигурност на изкуствения интелект". В него експертите по изкуствен интелект онагледяват опасностите, за които говорят, с осем конкретни примера. Сред тях те посочват използването на изкуствен интелект за воденето на войни или за разработването на нови химически оръжия, посочва още АРД. Друга опасност е свързана с възможното разпространяване на фалшиви информации с помощта на новата технология. Учените предупреждават и за това, че в бъдеще хората може да се окажат напълно зависими от машините.

Това не е първото предупреждение срещу ИИ

Преди няколко седмици имаше друго подобно предупреждение. В отворено писмо по темата, подписано между другото и от Илон Мъск, се настояваше за налагането на 6-месечна пауза в развитието на изкуствения интелект. Времето трябва да бъде използвано за намирането на регулаторни механизми за тази технология, се казваше в документа.

По-късно обаче се разбра, че малко преди това Мъск е основал своя собствена компания за изкуствен интелект.