Украински войници със странни разкрития за американските "Ейбрамс"

"Щом се качим на американския танк, ставаме мишена за руснаците", твърдят хора от бойните редици

Украински военни, работещи с доставените от САЩ танкове „Ейбрамс“, откриха неочаквани слабости в дълго чаканите бронирани машини. Това поставя под съмнение тяхната полезност на фронтовата линия, предава Си Ен Ен.

Танковете "Ейбрамс" бяха пратени на Украйна от американския президент Джо Байдън в знак на подкрепата на САЩ във войната. 

Пред Си Ен Ен обучени в Германия украински военни, които използват M1 Abrams на източния фронт, разкриват, че танкът няма подходяща броня срещу съвременните оръжия. По думите на войник с позивна Жокера бронята на танка не защитава екипажа, защото в днешната война се използват безпилотни самолети. Сега, когато танкът се задвижи, те могат да го ударят. По думите му "Ейбрамсите" са "цел номер едно" на окупаторите на бойното поле.

„Без защита екипажът не оцелява“, пояснява украинският военен.

Си Ен Ен разказва как екипажите на танковете опитват да подобрят с подръчни средства защитата на бойната машина, като монтират на един повреден танк пластини от пластичен експлозив, които се взривяват при попадане на снаряд върху тях и осигуряват защитен контравзрив.

Според служители на 47-а механизирана бригада, която ги е приела, всички 31 танка "Ейбрамс", разположени в Украйна, са ангажирани в близост до фронтовата линия на изток.

"Ейбрамс" (M1 Abrams) е основният боен танк на американската армия и е на стойност около 10 милиона долара. За бойни задачи е служил в Ирак срещу силите на Саддам Хюсеин.

Молбата на Украйна за доставка на танкове Abrams предизвика сериозни дебати в началото на 2023 г., тъй като американската бойна машина има сложна верига за доставка, а някои версии дори работят с реактивно гориво, припомня Си Ен Ен.

Представители на Пентагона заявиха през април, че „Ейбрамс“ са изтеглени от фронтовата линия поради заплахата от руски атакуващи безпилотни самолети, макар че 47-а бригада заяви, че някои от тях все още са в действие, въпреки установените недостатъци.