Уникалната тракийска царска гробница в село Свещари отново отваря за посетители

Днес официално бе отбелязана 40-та годишнина от откриването на тракийската царска гробница в село Свещари, община Исперих. На събитието присъстваха министърът на културата Атанас Атанасов, посланикът на САЩ Херо Мустафа, основателят на фондация "Кредо Бонум" Цветелина Бориславова, зам.-кметовете на Исперих Расим и Кючук и други официални местни лица, както и членове на археологическия екип, започнал работа по гробницата още преди 40 години.

Поводът бе използван, за да бъде представен току що завършеният проект "Свещари в нова светлина", реализиран с подкрепата на американския "Посланически фонд за опазване на културно наследство". Благодарение на него от утре уникалната гробница отново отваря за посетители в изцяло реновиран вид.

"Тази реновация отне 3 години и половина и инвестиция от повече от 334 000 лева от страна на американското правителство. Като посланик на САЩ в България за мен е огромна чест да опозная богатата история и културно наследство на тази удивителна страна", каза в речта си при повторното откриване на Свещарската гробница посланик Херо Мустафа.

"Когато пристигнах в България преди три години, този проект едва започваше. Щастлива съм да бъда тук при завършването му. В страна с огромен брой находки от древността, на второ място след Италия, тази тракийска гробница се откроява със своята красота и значимост. Светът трябва да опознае България чрез нейните исторически чудеса", завърши тя.

"Много мисля за тази идея как това, което имаме като недвижимо културно наследство наистина да се превръща в наследство", добави министърът на културата Атанас Атанасов. "За мен то се крие в това дали когато влезеш в една гробница като тази, можеш да почувстваш нещо истински. Начинът, по който е направен този проект, със самото влизане и докосване до тази гробница, мен наистина ме накара да почувствам нещо и да се пренеса в този свят отпреди хиляди години, така че поздравявам всеки един човек, който е пожертвал от времето и енергията си, за да осъществи този проект."

Източник: Дневник