Агенцията за палестинците на ООН обяви, че може да спре работа до края на февруари

"Ако финансирането не бъде възобновено"

Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) обяви, че рискува да се наложи да прекрати дейността си до края на февруари, след като 13 държави, включително основни донори, обявиха, че спират финансирането си, предаде АФП. Причината за това са данни за участие на служители на агенцията в терористичната атака на "Хамас" от 7 октомври.

"Ако финансирането не бъде възобновено, много вероятно е да се наложи да прекратим дейността си до края на февруари, не само (в Ивицата Газа), но и в целия регион", каза в изявление Филип Лазарини, ръководител на UNRWA. Агенцията работи и на Западния бряг, в Ливан, Сирия и Йордания.

UNRWA, която според ООН е "гръбнакът" на помощта за Газа, беше обвинена от Израел, че е напълно инфилтрирана от "Хамас", предаде БГНЕС. 

Йорданският министър на външните работи Айман Сафади "подчерта незабавната необходимост международната общност да подкрепи UNRWA, която играе незаменима роля за палестинските бежанци", по време на среща в Аман с Лазарини, според неговото министерство.

Самата агенция обаче косвено призна легитимността на израелските обвинения чрез уволнението на четирима свои служители, за които се появи информация, че са участвали в атаката на "Хамас". Обвинените засега са общо 12. 

Самият генерален секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е ужасен от разкритията. Въпреки това световната организация настоява агенцията да продължи да работи.