Управителят на БНБ има притеснения, че финансовите пазари може да накажат България

Димитър Радев

Димитър Радев

Управителят на БНБ Димитър Радев призова за синхронизиране на паричната и фискалната политика. Той участва в заседанието на бюджетната комисия, на което бе одобрен на първо четене т.нар. „удължителен закон“. С него се дава възможност да се запазят всички плащания от хазната до съставянето на редовно правителство.

Радев изрази притеснение, че финансовите пазари „ще накажат“ България и вече има ясен сигнал за това заради високата цена, на която страната ни би могла да тегли дълг:

"Това е може би само началото. Тоест, това, което се очаква от пазарите, от кредитните агенции, от независимите финансови институции, ще бъде един ясен ангажимент към силна дисциплинирана фискална политика. В противен случай има риск финансовите пазари да ни накажат".

България е изправена пред сериозни дисбаланси в икономиката заради различна фискална и парична политика, което може да увеличи и инфлацията у нас. Това обясни управителят на БНБ Димитър Радев, който коментира удължаването на бюджета за следващата година.

"За един централен банкер е предизвикателство да направи коментар без числа. Подкрепям министерството на финансите", каза Радев.

По отношение на паричната политика има тенденция за затягане на лихвените условия. Целта на тази политика е да се ограничи търсенето и съответно да се намали инфлацията. Фискалната политика да върви към консолидация не към разхлабване. Имаме макроикиномически дисбаланси и ограничаване на мерките за справяне с инфлацията, обясни Радев.

Радев предупреди, че натискът към МФ ще се увеличи към края на годината - не трябва да допускаме ситуация на ведомството да избира между лоши и много лоши решения.