Вархеи: Република Сръбска носи отговорност за реформите по пътя на БиХ към ЕС

Той се надява на положително решение от ЕС за започването на преговори

Оливер Вархеи

Оливер Вархеи

„Представителите на Република Сръбска (РС) са част от процеса на вземане на решения и носят отговорност за реформите, които ще позволяват на Босна и Херцеговина (БиХ) да напредне по пътя си към ЕС.“ 

Това заяви комисарят по разширяването на ЕС Оливър Вархеи, цитиран от „Сараево таймс“.

Вархеи каза, че се надява на положителен резултат на заседанието на Европейския съвет, който ще обсъди препоръката на ЕК за започване на преговори с БиХ следващата седмица, и добави, че не може да говори за възможни дати за започване на преговорите.

Комисарят посочи, че измененията в Изборния закон все още остават условие за по-нататъшния напредък на БиХ в европейската интеграция, но че има време за приемането им до местните избори.

"От наша страна виждаме, че работата по него напредва доста добре и че все още има време до местните избори. Бихме искали измененията относно почтеността на изборния процес да бъдат приети преди вота." - добави той.

Вархеи отбеляза положителните промени в БиХ след изборите през 2022 г., като подчерта, че е налице функционираща политическа структура, в която представителите на трите съставни нации са успели да се споразумеят за коалиции на всички равнища на управление в страната. /БГНЕС