Вархеи: ЕС приема много сериозно загрижеността на България относно РСМ

Лидерите на ЕС отмениха пресконференцията след срещата с ръководителите на Западните Балкани

Оливер Вархеи

Оливер Вархеи

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи написа в Туитър, че "ЕС приема много сериозно загрижеността на България и това сега е част от процеса на преговори. Западните Балкани трябва да са част от нашия Европейски съюз. Заедно ще бъдем по-силни".

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски не коментира поста, заяви кореспондент на МИА от Брюксел. “Не използвам много Туитър, особено когато съм на срещи, не съм виждал този пост, който споменахте, ще трябва да се върнете по-късно за отговор или да попитате европейския комисар, който е написал поста, какво е искал да каже с това.“

По-рано през деня лидерите на ЕС Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Еманюел Макрон отмениха пресконференцията след срещата с ръководителите на Западните Балкани. Спекулациите са, че европейските лидери са отменили срещата с журналистите поради липсата на реален напредък и позитивно послание, което да бъде излъчено.

Албанският премиер Еди Рама каза, че не е изненадан, че лидерите на ЕС са отменили пресконференцията. "Бяха много умни, че не направиха пресконференция, това показва кои са. Това са хора, които се чувстват зле от случващото се. Тези хора, които споменахте, положиха усилия, но има нещо гнило във функционирането на Европейския съюз“, каза Рама. Сръбският президент Александър Вучич добави, че това, което беше направено днес на Северна Македония и Албания, не е честно", предаде МИА. „Междувременно не можем да седнем да плачем, това няма да промени нищо, трябва да продължим да се променяме и да създаваме по-добра среда“, каза сръбският държавен глава, призовавайки за укрепване и по-голям ангажимент към регионалното сътрудничество в рамки на инициативата „Отворени Балкани“.

Заявленията на лидерите на Албания, Сърбия и Северна Македония за поемане на курс към активно сътрудничество между самите държави от Западните Балкани, стъпвайки на инициативата „Отворени Балкани“, при липсата на реален напредък по пътя към европейската интеграция, будят безпокойство. Най-малкото, което е нужно на Западните Балкани, е капсулиране в регионален съюз за сметка на общото европейско семейство. /БГНЕС