Вашингтон контрира Нетаняху: Газа е палестинска зема и остава на палестинците

САЩ се противопоставят на "повторната окупация" на анклава от Израел

Съединените щати се противопоставят на нова дългосрочна окупация на ивицата Газа от страна на Израел, чийто министър-председател Бенямин Нетаняху обеща "цялостна сигурност" на територията след войната, предаде АФП.

"Нашата гледна точка е, че палестинците трябва да са начело на тези решения, а Газа е палестинска земя и ще остане палестинска земя", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

"Най-общо казано, ние не подкрепяме повторната окупация на Газа, а също и Израел", каза той.

През 2005 г. Израел се изтегли от ивицата Газа, която завзе по време на Шестдневната война през 1967 г. По-късно той наложи блокада, след като бойците на "Хамас" поеха контрола над територията.

Пател заяви, че Съединените щати са съгласни, че "няма връщане към статуквото от 6 октомври", визирайки деня преди масираната атака на "Хамас".

"Израел и регионът трябва да бъдат сигурни, а Газа не трябва и не може повече да бъде база, от която да се извършват терористични атаки срещу народа на Израел или който и да е друг народ", каза Пател.

В интервю за Ей Би Си Нюз Нетаняху заяви, че Израел ще поеме "цялостната сигурност" над Газа "за неопределен период от време" след войната, която вече навлиза във втория си месец. /БГНЕС