Велизар Шаламанов: "Камчия" да е за наша "мека сила", вместо инструмент за зловредно влияние

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

"Важно е в отчитане на националния интерес не просто да бъдат замразени активи, които след време да позволят използване на тези средства за възстановяване на Украйна, но и някои обекти като комплекса "Камчия" да бъдат върнати на държавата, за да се използват за развитие на нашия капацитет за "мека сила", вместо да приемаме на наша територия инструменти за "мека сила" за зловредно влияние на страна, която гледа към нас като към неприятел", заяви пред БНР военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"Политическото говорене трябва да се уплътни в нова стратегия за национална сигурност, да се дефинира що е то неприятелска държава, когато България е определена за такава (от Русия - б.р.), какви са ответните мерки, за да решим това на национално ниво. Заедно с това трябва да имаме законодателство, което да позволява по общоприетия от ЕС механизъм да прилагаме практически санкциите, към които се присъединяваме", коментира той.    

Велизар Шаламанов изказа очакване темата за руските активи да бъде доведена докрай.

"Най-бързо трябва да бъдат решени санкциите по отношение на дезинформация и руска пропаганда", подчерта той.

По думите на военния експерт се изисква "много по-фокусирано действие от наша страна в подкрепа на Украйна, защото тя прави всичко по силите си":

"Без изтласкване на руските сили от Украйна не са позитивни за Европа сценариите. Учението на НАТО, което започва, показва, че тези сценарии не са хипотетични".