Велизар Шаламанов: Тагарев е прецизен и няма да допусне вмешателство отвън

Велизар Шаламанов, снимка: БГНЕС

Велизар Шаламанов, снимка: БГНЕС

"Събитията в Русия са вътрешна работа за страната, проблемът за нас са рисковете и заплахите, произтичащи от нестабилността на Русия. От това, че там има много частни военни компании, че специалните служби и армията не са под демократичен контрол, а това е ядрена сила. Основният риск е бруталната агресия на Русия в Украйна. Затова приоритет за нас е подкрепата за Украйна, защото колкото по-бързо свърши тази война и започне интеграцията на Украйна в Европейския съюз и НАТО, толкова по-добре ще бъде защитен българският интерес". 

Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, експерт по национална и международна сигурност. Според него контраразузнавателният режим ще бъде засилен както за военните складове у нас, така и за свръхмодерната техника и за боеприпасите на НАТО, които ще бъдат складирани на наша територия. Шаламанов посочи, че министър Тодор Тагарев е прецизен човек и с неговия екип няма да допуснат в Министерството на отбраната да има неопределеност, нееднозначност и вмешателство отвън. 

По думите му през последните месеци има разбиране и мотивация сред обществото, академичния сектор и иновативните индустрии за намиране на решение на проблема с дезинформацията: 

"Ако се приложи общ подход заедно с правителството, можем да преодолеем този проблем, който създава сериозен риск и води до разделение, противопоставяне и до появата на зловредни дезинформационни кампании, вероятно финансирани отвън".