Велизар Шаламанов: Войната до изтощение може да се предотврати, ако помогнем на Украйна

България да предостави пълноценна военна помощ – имаме много

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

Войната до изтощение може да бъде предотвратена, ако Украйна получи необходимите оръжия и боеприпаси. Това заяви пред БНТ бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Той посочи, че войната до изтощение е желана от Кремъл.

По думите му, Русия използва масово натрупаните резерви от оръжия от Студената война, като разчита и  на това да хвърли много жива сила в сраженията.    

„Много е важно сега България да помогне на Украйна  с танкове, бронирани машини, артилерия“, посочи Шаламанов, като напомни, че всичко зависи от волята на служебното правителство.  

„Виждаме, че служебното правителство, което естествено следва волята на парламента, ще се въздържа оп по-мащабна помощ. Затова е много важно да има редовно правителство.“ – отбеляза той.  

Бившият военен министър подчерта, че предоставянето на военна помощ на Украйна е много важно за модернизацията на нашата армия – за възможността да получим заместващи оръжия от съюзниците, които са по съвременните стандарти на НАТО.

Отказът да предоставим въоръжения на украинската страна отдалечава модернизацията ни, каза още Шаламанов.

Пътят към мира е спазване на международните правила, прекратяване на руската агресия, отбеляза той.  

Ексминистърът предупреди, че вариантът, при който се разчита „Русия да удави Украйна“, а западната помощ да спре, е път към голяма катастрофа.  

Велизар Шаламанов прогнозира, че пропагандата на Москва ще се засилва, а България е доста уязвима страна  и трябва да се вземат мерки срещу това.

„Ако войната продължи по-дълго,  хибридните атаки ще се засилват, ще атакуват най-слабото звено“, поясни той.   

България трябва да предостави пълноценна военна помощ – с това което имаме, а ние имаме много – и това ще даде старт на превъоръжаването ни, категоричен е Шаламанов.