Версия: Чайка дошъл у нас заради фамозна рускиня, изпрала 2 млрд.

Замесени са най-влиятелни лица и политици от Русия, твърди Григор Лилов

 Защо и по какъв друг повод - дипломатически скандал, главният руски прокурор Чайка беше на гости в България, пита журналистът Гигор Лилов в свой пост във „Фейсбук“. Той развива една изключително интересна версия на посещението, която се върти около осъдената рускиня Елена,  Тамбовската мафия и високопоставените им покровители, между които Владимир Путин; 

„Днес СГС на първа инстанция осъди на по 10 години затвор рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена фон Месинг (Елена Скородумова) и нейният съучастник Дмитрий Абрамкин. Заедно с това им бяха наложени санкции на всеки по 628 млн. лв. (парите са изпрани и са се стопили в неизвестността.) У нас Комисията Кушлев навремето блокира равностойността на само 23 млн. лв. по няколко банкови сметки и едно жилище, но в края на декември 2015 г. запорът беше вдигнат!

Началото на тази история е поставено през 2008 г. в Русия

покрай банкрута на няколко банки, вкл. от най-големите на олигарха Александър Гителсон. 
Оказва се, че банките му са работили и като перални на пари. Извън банките като водеща се очертава и ролята на рускинята“, пише той. 

Според родното обвинение по сметките на специално създадената от тях фирма у нас „Оптима Ка” са постъпвали пари за пране от Русия с равностойност 2 млрд. лева (от криминална дейност) в Русия, за да потеглят после по света. пише журналистът 
Веднага с произнасянето на присъдата и на двамата им щракнаха белезниците още в съдебната зала, за да не духнат нанякъде. 
„Ще отбележа, че на 19 май тази година в Русия Федералната служба за сигурност заедно със следствените органи обискира жилището-офис на Елизабет-Елена в Петербург и я задържа със съучастника й. 
Заспалата от 2008 г. у нас следствена Темида (началото на разследването) и заспалата родна съдебна Темида (начало на процеса от 2013 г., многократно отлаган) неочаквано се разбудиха и светкавично поискаха екстрадирането им в България, което незабавно се случи.

Лилов  прави връзка със сагата на "кокаиновия крал" Брендо

Поне като сюжет. „Соча развитието по това дело, понеже кокаиновият крал Брендо също беше подсъдим за пране на пари, но го оправдаха.  Посочвам го и заради това, че у нас той все още не е осъден за разлика от присъдите му по света“ , пише Лилов.
Приликата, по думите му е, че става дума за пране на огромни пари, че зад подсъдимите стоят най-мощни криминални престъпни структури. 
А също, че съдебните перипетии на Елена фон Месинг (Скородумова) в Русия и тези на Брендо в Италия, Румъния, Швейцария точ в точ съвпадат в обрати в техните дела у нас. Разликата е в различните им знаци по тези обрати. 
Първият  съпруг на Елена е бивш служител на Първо главно управление на КГБ – сега Службата за външно разузнаване на Русия. Не е на тоя свят от 1994 г. 
Предишният й съпруг (вторият по ред) – Андрей Русланович Хлоев също си има прякори – „Безпризорника”, „Плешия”, „Сирака”. 

Дадени са му от руската мафия.

Хлоев се води племенник на Владимир Барсуков-Кумарина. 
Става въпрос за един от босовете на прочутата Тамбовска гангстерска групировка – най-голямата в Русия. 
Кумарин е лениградчанин. Като „добре облечен бизнесмен” е направил кариерата си не в Тамбов, а в Санкт-Петербург. Преживял е много, знае много и след поредно (полууспешно) покушение срещу него е оживял по чудо, макар и с ампутирана дясна ръка.
Кумарин е бил шеф, бос и всичко, което се сетите, на Петербургската горивна компания. (РТП) През 1994 г. тя получава от заместник-кмета Владимир Путин (отговарящ за административно-икономическата дейност) високо ценено право да бъде единственият доставчик на петролни продукти в града.
През юни 2003 г. списание Der Spiegel спомена, че според германското министерство на наказателните дела германската фирма SPAG е подозирала, че е замесена в схема за изпиране на пари, свързана с Кумарин. Путин е бил съветник на тази фирма в продължение на седем години. После списанието забрави споменаването си, а министерството - разследването си.
 Заради този скандал у нас беше руският главен прокурор Чайка. Делото в България, делото в Русия, делото в Испания не са вдигналата се пяна от прането на някакви милиарди, пък колкото и да са били те.
В тази пяна плуват имената на премиера на Русия, на президента на Русия, на разни световни банкери... Тази пяна е геополитическа и част от разгорялата се огромна борба – от Урал през океана до другия край на света какво ще се случи с Русия и кой ще бъде нейния управляващ (респективно кой ще попадне в затвора) е заключението на Лилов.