Вежди Рашидов: Изказването ми беше извадено от контекста, отнасяше се за американски журналист

"Става дума за частен разговор с мой колега"

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов

Казаното от мен е извадено от контекста - то се отнасяше за американски журналист. Това заяви пред бТВ депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов във връзка с коментара му за насилието в пленарната зала по време на почивката на депутатите. Припомняме, то беше последвано от скандал и оттегляне на Рашидов от председателския пост в Комисията по култура на НС и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. 

"Става дума за частен разговор с мой колега, но се оказа, че микрофоните са включени. Да поясня – това, което казах, касае американски журналист. Ставаше дума, че американски актриси признаха след 15 години, че са били насилвани от богат човек.“ - обясни Рашидов, цитиран от БГНЕС

Според него всички са се хванали „за една атрактивна дума“ и никой не е чул нищо за самия закон. „Аз ще се извиня на хората, ако някой се е разпознал. Аз не визирах никого. Но винаги мога да се извиня на българските майки и деца.“ - поясни той.

Вежди Рашидов подчерта, че ние имаме закон, който обаче не се прилага. „Не съм позволил аз това момче да избяга, нито аз съм го пропуснал, да не бъде арестуван“, поясни още той.

Според него определени думи са извадени от контекста и услужливо са използвани срещу наго от определени хора.

„Аз съм горд човек – днес съм казал, че ще си подам оставката и ще го направя. Не ми е първа мечта да съм председател на комисията. Аз съм вече възрастен човек – имал съм всичко, честно и достойно съм си вършил работата“, каза Рашидов снощи, след като по-рано подаде своята оставка от Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Репликата, заради която избухна скандалът, се чу от микрофона на председателстващата заседанието Росица Кирова, когато двамата обсъждаха как да продължи заседанието: „Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня, американския режисьор, където го направиха на маймуна.“

В позиция, изпратена до медиите, Вежди Рашидов поднесе официално извинение: 
„Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент.
Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие.“

По-рано председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи случилото се като "недопустимо". "Думите, изречени от Вежди Рашидов са неуместни и недопустими, особено в настоящия дебат и момент. ПГ на ГЕРБ- СДС категорично се разграничава от изказа и настоява Вежди Рашидов да се извини публично." -  посочи тя.