Вили Лилков: София не е място, на което някой ще се учи да управлява, а аз познавам проблемите и мога да ги реша

Вили Лилков

Вили Лилков

„Обичам София, познавам я, знам проблемите на града и мога да ги реша." Това заяви кандидатът за кмет на столицата, издигнат от коалиция „Синя София“ проф. Вили Лилков в интервю за Би Ти Випредаването „Лице в лице“ по

Той обясни и защо се е включил в кметската надпревара за столицата. На първо място, чещото "десните избиратели бяха поставени в ситуация да нямат десен кандидат за кмет". Но се кандидатира отново, защото сега е получи много по-голяма външна подкрепа, освен тази, която има от „Реформаторския блок“.

Стотици хора от „Синя София“ ми се обадиха и заявиха, че ще ме подкрепят, изтъкна Лилков.

По отношение на упреците, че кандидатурата му е удар по кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев, Лилков определи като неоснователни.

„Разликата между нас е в експертизата. София трябва да има кмет, който познава проблемите на столицата и е политик. София не е място, на което някой ще се учи да управлява. Всяка професионална позиция изисква експертиза. Всяко нещо си искало майстора“, поясни бившият общински съветник.

„Вече няма да коментирам персонално кандидатите, защото сме в предизборна кампания. Оттук нататък трябва да говорим само за София“, обяви десният кандидат за кмет.

„Проблемите на града са много. Столицата е многофункционален град. Тя трябва да се справи с множество проблеми – социална инфраструктура, транспортна, културна и др. Никой не говори за проблемите в „Топлофикация София“. В момента правим анализ на финансовото състояние на дружеството. Нещата съвсем не са добри. 10 години „Топлофикация София“ вече трупа загуби и те надхвърлят 1,5 млрд. лева., продължават да се трупат огромни лихви. Трябва да започне много сериозна модернизация в цялата топлопреносна мрежа. Американски консултант смята, че трябва да се инвестират 860 млн. евро, за да се реши проблемът на дружеството. Кой трябва да сподели тази отговорност – общината или държавата? Има два начина, по които да се решат проблемите – единият е труден, другият е умен. Общината заедно с държавата трябва споделено да дадат средства за модернизация. Ако трябва ще се обсъди и въпросът за концесията на „Топлофикация София“, аргументира позицията си проф. Лилков.

По отношение на "Софийска вода" там нещата стоят по друг начин според бившият общинар. 

В „Софийска вода“ са направени много неща. Вече е подписан анекс за продължаване на концесията на дружеството. Стотици милиони са натрупани в това дружество, като печалба. Очаквам да се представи един амбициозен план за модернизация на „Софийска вода“ и подобряване на услугата, канализационната мрежа трябва да се обнови и това се отнася до редица квартали на столицата, каза десният кандидат за градоначалник.

Проф. Лилков е категоричен, че трябва да се приключи с меката политика на компромиси при решаването на проблемите на София. И изрази своето мнение за скандала с жълтите павета.

„Жълтите павета са културна ценност и част от историята на София. Тази сага започна с едно неправилно направено задание, което дори е смешно. Трябвало е да селектират паветата по дължина и затова са се получавали фуги от 2-3 см., като на никой не му е правило впечатление. Да не говорим за качеството на подложката“, разясни Вили Лилков.