22 Декември, 2025
/

Това не е руска салата, нито има нужда да е такава

Това не е руска салата, нито има нужда да е такава

Ако има ястие, което да напомня за детските лета - това е картофената салата. Винаги с много пресни или печени зеленчуци - по правило повече зеленчуци, отколкото картофи - и малко животински протеин под формата на твърдо сварено яйце, риба тон, прясно или фета сирене, аншоа или малко остатъци от печено пиле. Малко кисели краставички или маслини и винегрет, който може да включва вариации с горчица или ядки. И всичко това прави салатата различна.

В днешната версия е включена салата, която се сервира в Пуерто де Санта Мария, в проста версия - картофи, лук, олио, оцет от шери, сол и черен пипер - или с филе риба тон за повече съдържание. Работата е толкова проста, колкото да обелите картофа, докато е горещ, и в този момент да добавите лука: докато първият е напълно напоен с винегрета, вторият малко омеква, губи сила и се смила по-лесно.

Допълнете основната салата с каквото ви харесва: октопод и магданоз, консервирани сардини, кубчета варена шунка или бекон. Важното е свежестта на краставицата и радостта, която й доставят туршиите или вариантите. Оттук нататък - каквото искаш. 

Съставки за 4 човека

1 голяма глава лук или 2 малки
80 г корнишони, каперси или всякаква туршия
2-3 цели средни млади картофа (около 500 г общо)
2 малки краставици (около 500 г)
4 супени лъжици екстра върджин зехтин (плюс още малко за сервиране)
4 супени лъжици оцет на вкус
4 яйца
20 черни маслини
2 супени лъжици наситнен магданоз
Сол
Черен пипер

Инструкции

1. Сварете целите картофи за 25/35 минути в зависимост от размера им. Когато са готови, ги обелете и нарежете на средни парчета.
2. Докато са горещи, се добавя нарязаният на ивици лук и се овкусява с олио, оцет, сол и черен пипер на вкус. Оставете да се охлади до стайна температура.
3. Междувременно сварете яйцата за девет минути, охладете и обелете. Нарежете две и ги добавете към картофите, заедно с нарязаните на ситно кисели краставички и краставицата, Добавете половината магданоз.
4. Сервирайте с останалата част от яйцата на кръгчета, малко магданоз, маслините, сол и черен пипер и струйка олио.

Източник: elpais.com/gastronomia

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза