Това не е руска салата, нито има нужда да е такава

Ако има ястие, което да напомня за детските лета - това е картофената салата. Винаги с много пресни или печени зеленчуци - по правило повече зеленчуци, отколкото картофи - и малко животински протеин под формата на твърдо сварено яйце, риба тон, прясно или фета сирене, аншоа или малко остатъци от печено пиле. Малко кисели краставички или маслини и винегрет, който може да включва вариации с горчица или ядки. И всичко това прави салатата различна.

В днешната версия е включена салата, която се сервира в Пуерто де Санта Мария, в проста версия - картофи, лук, олио, оцет от шери, сол и черен пипер - или с филе риба тон за повече съдържание. Работата е толкова проста, колкото да обелите картофа, докато е горещ, и в този момент да добавите лука: докато първият е напълно напоен с винегрета, вторият малко омеква, губи сила и се смила по-лесно.

Допълнете основната салата с каквото ви харесва: октопод и магданоз, консервирани сардини, кубчета варена шунка или бекон. Важното е свежестта на краставицата и радостта, която й доставят туршиите или вариантите. Оттук нататък - каквото искаш. 

Съставки за 4 човека

1 голяма глава лук или 2 малки
80 г корнишони, каперси или всякаква туршия
2-3 цели средни млади картофа (около 500 г общо)
2 малки краставици (около 500 г)
4 супени лъжици екстра върджин зехтин (плюс още малко за сервиране)
4 супени лъжици оцет на вкус
4 яйца
20 черни маслини
2 супени лъжици наситнен магданоз
Сол
Черен пипер

Инструкции

1. Сварете целите картофи за 25/35 минути в зависимост от размера им. Когато са готови, ги обелете и нарежете на средни парчета.
2. Докато са горещи, се добавя нарязаният на ивици лук и се овкусява с олио, оцет, сол и черен пипер на вкус. Оставете да се охлади до стайна температура.
3. Междувременно сварете яйцата за девет минути, охладете и обелете. Нарежете две и ги добавете към картофите, заедно с нарязаните на ситно кисели краставички и краставицата, Добавете половината магданоз.
4. Сервирайте с останалата част от яйцата на кръгчета, малко магданоз, маслините, сол и черен пипер и струйка олио.

Източник: elpais.com/gastronomia