Гласуват вота на недоверие към кабинета "Денков" в петък, 13-и

Депутати от "Възраждане", БСП и ИТН внесоха първия вот на недоверие към правителството

Депутати от "Възраждане", БСП и ИТН внесоха първия за този кабинет вот на недоверие срещу правителството.

Повод за недоверието към правителството е "енергийната политика на правителството" и "унищожаването на българската въглищна индустрия", съобщи вчера лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Енергетиката е национален интерес, ето, трите опозиционни партии защитаваме националния интерес. Това, което се случва с плановете, е само прелюдия - предстои да се гласува Картата за енергетиката, която тотално отписва сключеното споразумение вчера", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

Поводи за вотове на недоверие има поне 26, надявам се още първият да успее, допълни Георги Свиленски от БСП.

ГЕРБ и ДПС използват ПП-ДБ като гумено средство за предпазване, коментира и Тошко Йорданов от ИТН. По-добре е сега да падне това правителство, защото ако падне по-късно, ГЕРБ и ДПС ще отнесат шамарите. Ще дам 100 лв. на човека, който ми намери изказване на Борисов, което не се е променило за един час, допълни Йорданов.

Сектор енергетика е само един от всички рухнали сектори в държавата, допълни независимият Радослав Василев. Именно затова Борисов заговори за смяна на министри, каза още Василев.

Според Конституцията за внасяне на вот на недоверие са необходими подписите една пета от депутатите или 48 народни представители. Вотът днес има подкрепата на 60 депутати - от "Възраждане", ИТН и БСП.

"Възраждане", БСП и ИТН пък имат общо 72 гласа в парламента. За да бъде успешен вотът на недоверие, са нужни най-малко 121 гласа, тоест би била нужна подкрепата на ГЕРБ или на ДПС.

Представители и на двете партии към този момент обаче заявиха, че няма да подкрепят вота на недоверие, ако правителството спазва сключеното споразумение.

Разискванията за вота на недоверие ще бъдат в четвъртък, 12-ти октомври следващата седмица, а гласуването в петък, 13-ти октомври.

Това разпореди председателят на Народното събрание Росен Желязков, предаде репортер на БГНЕС.