Войната в Украйна и мистериозната смърт на 12 руски "апостоли" - олигарси, близки до Путин

Почти всички са представени от властите в Москва като самоубийства, но ясно личи почеркът на отмъстителите силоваци

Пълна мистерия се оказа  бягството от Русия на олигарха, наричан „масажиста на Путин“, само дни преди синът му да бъде намерен 

мъртъв при неясни обстоятелства,

 пише Уил Стюард в свое разследване, публикувано в dailymail.co.uk.

67-годишният Константин Голощапов е пресякъл границата на Русия с Беларус още през юни с колата на сина си Дмитрий, след като е получил сигнал, че бизнесът му е застрашен да бъде разследван по обвинение за присвояване.

Четири дни по-късно 29-годишният Дмитрий е намерен мъртъв и е започнало разследване на инвестиционните активи на баща му Константин – включително акции на водоснабдителните и електроенергийните компании на Санкт Петербург „Водаканал“ и „Лененерго“.

Въпреки че бягството на Константин от Русия се е случило преди месеци, събитията около него бяха осветени едва сега от руските печатни медии, които изтъкват близките му връзки с Кремъл, наричайки го „милиардерът, който знае много от личните тайни на Путин“.

konstantin_goloshchapov.jpg

Константин Голощапов, известен още като "масажиста" на Владимир Путин

Настоящото местонахождение на Константин Голощапов е неизвестно, въпреки че се смята, че притежава гръцки и хърватски паспорти, пише авторът. Не е ясна и причината за смъртта на сина му, който е свързан с бизнес сделките, станали сега обект на разследване. Факт е обаче, че криминалните разследвания често се използват в Русия на Путин с цел политическа или бизнес манипулация, се казва в материала.

Голощапов забогатява на фона на подозрения за бизнес сделки, свързани с официални структури в Кремъл и родния му Санкт Петербург. Но най-интересното са неговите много близки лични връзки с президента Путин.

Според една от версиите тази близост става факт във времето, когато президентът е бил още агент на КГБ, а Голощапов  - „информатор“ на тайните служби за контрабанда на икони.

Голощапов се е занимавал и с бойни изкуства - подобно на Путин, като се твърди, че на тепиха по джудо се е развило тяхното "силно мъжко приятелство".

Други казват, че уменията и иновативните методи на масажиста очевидно са помогнали на Путин да преодолее остра травма на гърба и след това са останали особено близки.

„През 2000 г. Путин си спомни за своя стар познат и го кани в Москва да оглави [държавна компания]“, твърдят някои започнати с отношенията между олигарха и руския президент.

Докато Путин постепено се издига по стълбицата на властта в Кермъл, Голощапов е пропътувал със самолет най-малко 338 пъти между Санкт Петербург и Москва в периода 1998 и 2005 г., съобщава по повод разследване на специалните тайни служби Сергей Канев. Някои твърдят, че през 2002 г. Голощапов е изразходвал между 10 000 и 50 000 долара за „насърчаване на свои бивши клиенти [масажисти] на важни позиции“ в администрацията на Путин.

В кръга на Кремъл той „масажира гърбовете на високопоставени лица“.

Приблизително по същото време той е спряган за мениджър на предизборната кампания на Путин.

През 2005 г., за да отбележи посещението на Путин в Света гора, Голощапов основава Руско атонско общество. Сред 12-те основатели, подобно на библейските апостоли, са руският министър на отбраната Сергей Шойгу и дузина други приближени лица до Путин.

Авторът изтъква и факта, че бизнес кариерата на Голощапов се развива бурно на фона на връзките му с олигарси, близки до Путин, сред които, например, е бившият спаринг партньор на президента по джудо Аркадий Ротенберг. Носи се мълва, че може би има някакви връзки и с мафиотския кръг около Тамбов. Не е тайна също, че освен сериозен бизнес, милиардерът притежава имоти в Италия, Хърватия и Финландия.

„Той знае много от тайните на Путин и години наред беше ключова фигура в обкръжението на Путин“, казва бивш западен дипломат в Москва. Това може би е и причината да попада в полезрението на силовите структури в Русия. Не случайно през 2018 г. Голощапов призова разследващите журналисти да „спрат да се интересуват“ от връзките му с Путин, посочва авторът.

По думите на експерта от руските тайни служби  Канев 

около руския пезидент става интересни неща

„Вижте колко интересни неща се случват в обкръжението на Путин: неговият готвач [Евгений] Пригожин командва войски в Украйна, докато личният му масажист Константин Голощапов бяга с  с BMW на сина си от Русия през Беларус. (…) Масажистът трябваше да бъде издирван в рамките на наказателно дело за многомилионни присвоявания във „Водоканал“ в Санкт Петербург – но му беше позволено да избяга.(…) Сега Голощапов, разбира се, е милиардер и неговите бизнес структури строят къщи, търгуват с метали и озеленяват Москва...“

Приятели от Кремъл са кръстили Голощапов „отец падре“, защото той цитира Библията навсякъде и се моли пред всеки стълб. Като  „истински“ патриот на Русия, „отец падре“ има гръцки паспорт и елитни имоти в Италия, Хърватия и Финландия.

sin_dmitrij_goloshtapov.jpg

Синът на Голощапов - Дмитрий е открит мъртъв 4 дни след бягството на баща му

Историите за мистериозна смърт обаче не опират единствено до сина на Константин, Дмитрий, защото той съвсем не е първият руски олигарх, починал при тайнствени обстоятелства от началото на войната в Украйна, коментира Уил Стюард. И като аргумент той посочва още дузина от обкръжението на руския президент, които са ликвидирани най-вероятно заради това, че са се превърнали в „заплаха“ за Русия и режима на Путин.

71-годишният Анатолий Карпов, гросмайстор по шах през 70-те години на миналия век, станал политик и верен на Путин,  изпадна в кома преди две седмици. За него излезе съобщение, че е бил брутално бит близо до Кремъл.

Известен като ултралоялен привърженик на Путин, гросмайсторът призова за прекратяване на войната в Украйна, „така че мирните хора да спрат да умират“.

47-годишният Николай Петрунин, наричан „газовото дете-чудо“, е починал в средата на октомври. Според официалната информация същият е загубил битката с Covid-19 след тежки усложнения, прекарал един месец в кома. Точните обстоятелства около кончината му остават неясни.

Бизнесът на Петрушин е  свързан с изгражденето на газопроводи за големи руски енергийни оператори, тясно свързан с газовия гигант на Кремъл „Газпром“ и „Роснефт“, чрез които Путин сега осъществява газовия си шантаж в Европа.

52-годишният Павел Пчелников, PR мениджър на Руските железници, е намерен застрелян в дома си в луксозния квартал „Коломенская насип“ на 28 септември.

61-годишният Юрий Воронов, ръководител на транспортна и логистична компания, свързана с Газпром, пък е намерен мъртъв в плувния си басейн през юли, а негов приятел, който е топ криминолог, предупреждава, че става дума за нечестна игра.

В медиите се появи информация за още два смъртни случая на ръководители, свързани с „Газпром“. Те са открити в елитните им домове близо до Санкт Петербург. За тях има подозрения, че

 „очевидните“ самоубийства може да са били убийства

Единият е 61-годишният Александър Тюлаков -  високопоставен служител по финансите и сигурността на „Газпром“, с ранг на заместник генерален директор. Той е открит мъртъв от любовницата  си един ден след началото на войната в Украйна през февруари. Намерен е в дома му, обесен на примка за £500 000. От всички доклади обаче става ясно, че е бил жестоко бит малко преди да „отнеме живота си“, което навежда на мисълта, че най-вероятно е бил под силен натиск и стрес.

Три седмици по-рано, в същия елитен жилищен комплекс от затворен тип "Ленински" в Ленинградска област, 60-годишният Леонид Шулман - ръководител на транспорта в "Газпром инвест", е намерен мъртъв с множество прободни рани в локва кръв на пода в банята си.

aleksander_subotin.jpg

Олигархът Александър Суботив

43-годишният милиардер Александър Суботин, топ мениджър на приятелския на Кремъл енергиен гигант „Лукойл“, е намерен мъртъв през май, след като „приел съвети от шаманите“. Една от версиите е, че Суботин, който е собственик и на корабна компания, е бил отровен с отрова на крастава жаба, предизвикваща сърдечен удар.

През април заможният 51-годишен Владислав Аваев, бивш служител на Кремъл, посегнал на живота си, след като убил съпругата си Елена (на 47 години) и дъщеря си (на 13 години). Същият е бил в тесни връзки на високо ниво с водещата руска финансова институция „Газпромбанк“. Негови приятели оспорват съобщението, че убийствата са извършени от ревност, след признание на съпругата му, че е бременна от техния шофьор. За него се твърди, че е  имал достъп до финансовите тайни на кремълския елит.

Няколко дни по-късно е открит обесен в Испания 55-годишният мултимилионерът Сергей Протосеня - бивш заместник-председател на „Novatek“, компания, също тясно свързана с Кремъл. Той изненадващо се появява там, с намерението да убие с брадва съпругата си Наталия, на 53 години, и дъщеря им Мария, която е тийнейджърка.

Куп въпроси има и около мистериозната смърт на 39-годишният Иван Печорин – човек на Путин, който отговаря за разработването на огромните арктически ресурси на Русия. Същият загива след като „пада зад борда“ на лодка, плаваща край тихоокеанското крайбрежие на страната.
Печорин, който наскоро присъства на голяма конференция, организирана от подстрекателя на войната  във Владивосток, е и управляващ директор на Корпорацията за развитие на Далечния изток и Арктика на Путин.

ivan_pechorin.jpg

Олигархът Иван Печорин (ограденият в кръгчето)

Пълна мистерия и около още един случай – смъртта на  мултимилионера Евгений Палант, на 47 години, и съпругата му Олга, на 50 години. Родени и двамата в Украйна. Те са намерени с множество прободни рани от дъщеря им Полина, на 20 години. На незабавно организиран брифинг за медиите се лансира версията, че жената е посегнала на живота си в ярост от ревност, след като Палант казва, че я напуска. Официалната версия за кървавото убийство е силно оспорено от най-добрия приятел на двойката.

Превод: Faktor.bg