Всички активни мероприятия протекоха при пълна съгласуваност със съветските другари

Държавна сигурност не е имала самостоятелна политика в провеждането на дезинформационни мероприятия, известни на оперативен език като активни мероприятия, а в цялата си дейност по това направление е подчинена на съветския КГБ.

Това разкриват множество документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен отчет относно: Работата на отдел 08 ПГУ-ДС през 1982 г.

Въпросният отдел „Активни и остри мероприятия“ на Първо главно управление на ДС (разузнаването) е натоварен с провеждането на дезинформационните мероприятия и работи в пряко подчинение и съгласуваност със служба „А“ в ПГУ-КГБ.

В документа са изброени насоките, в които се е работило през отчетната година.

Като по значими активни мероприятия са изброени тези срещу САЩ, сред които АМ „ХОРИЗОНТ“ – издадена и разпространявана брошура срещу „авантюристичния и милитаристичен курс на САЩ“, провеждано със „съветските другари“.

Друго активно мероприятие срещу САЩ е „ИНТЕГРАЛ“ за фалшифициран документ на НАТО, с който ДС се е опитвала да дискредитира американската политика в за водене на война в Европа, отново провеждано „съвместно със съветските другари“.

Строго секретният отчет съдържа и активните мероприятия срещу Турция, Гърция, Арабските страни, Китай, Албания и Югославия.

ds1.jpg

ds10.jpg

ds11.jpg

ds12.jpg

ds13.jpg

ds14.jpg

ds15.jpg

ds16.jpg

ds17.jpg

ds2.jpg

ds3.jpg

ds4.jpg

ds5.jpg

ds6.jpg

ds7.jpg

ds8.jpg

ds9.jpg