Всички в ООН се обявиха против Путин, подкрепя го единствено Еритрея

Те осъдиха в остра резолюция руската инвазия в Украйна

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

Дори и най-верните поддръжници на Русия не гласуваха срещу поредната резолюция осъждаща руското нахлуване в Украйна. Съветът по човешките права на ООН, който заседава в Женева, прие остра резолюция, осъждаща руската инвазия и създаваща комисия за разследване на предполагаеми военни престъпления срещу човечеството.

При вота Русия остана тотално изолирана, като единствената друга страна, освен нея, която гласува срещу резолюцията, бе Еритрея. Китай, Венецуела и Куба, които обикновено подкрепят Русия, този път се въздържаха, заедно с още 10 страни, пише Би Би Си. Така резолюцията за създаване на разследваща военни престъпления комисия бе приета с 32 гласа "за", 2 "против" и 13 "въздържал се".

Такава комисия е най-високото ниво на разследване, което може да разпореди Съветът по човешки права на ООН. Такава има създадена за военните действия в Сирия, сега вече и за войната на Русия срещу Украйна.

Резолюцията бе предложена от Украйна и подкрепена от САЩ и Великобритания. Дебатите по ситуацията бяха извънредни и започнаха вчера, в рамките на 49-ата сесия на Съвета.

Преди това върховният комисар на ООН по правата на човека  Мишел Бачелет заяви: "Военната инвация на Руската федерация срещу Украйна отворила нова и опасна глава в световната история. Тя има огромно въздействие върху човешките права на милиони хора в Украйна. Повишените нива на заплаха за ядрените оръжия подчертаха сериозността на рисковете за цялото човечество. Над 2 млн. души бяха принудени да напуснат домовете си. Десетки милиони хора обаче останаха в Украйна, в потенциална смъртна опасност. Трябва да има незабавно разрешаване на конфликта чрез мирни средства."