ВСС не намери нарушения по случая с Дебора Михайлова

Проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) установи, че Районният и Окръжният в съд в Стара Загора са спазили всички срокове, когато за първи път са гледали мярката на Георги Георгиев, задържан за нанесената телесна повреда на 18-годишата Дебора Михайлова. Това става известно от съобщение на Инспектората на ВСС до медиите.

Разпределението на мерките е извършено по дежурство при спазване на принципа на случайния подбор. Окръжният съд е пуснал Георгиев от ареста, тъй като в заключението на съдебномедицинската експертиза е посочено, че уврежданията на Дебора Михайлова, „колкото и многобройни да са, засягайки както главата, така и тялото и крайниците на същата, ако и да сочат на жестоко по своя характер деяние, в крайна сметка поотделно и в съвкупност са причинили временно разстройство на здравето, неопасно за живота“, като според Наказателния кодекс те са лека телесна повреда. Проверката стига до извода, че по образуването, случайното разпределение, насрочването, движението и приключването на двете дела не са установени нарушения.

Припомняме, че 18-годишната Дебора беше подстригана, пребита и рязана 22 пъти с макетно ножче от 26-годишния охранител Георги Георгиев. Скандалът гръмна, след като прокурорка преценила, че зверското нападение предизвикало лека телесна повреда. В крайна сметка Георгиев беше задържан по обвинение, че е заплашвал пострадалото момиче.