Вторият помощник-капитан на кораба "Вера-Су" получи условна присъда

Делото беше гледано в отсъствието на подсъдимия

Условна присъда получи вторият помощник-капитан на кораба „Вера Су”. Решението е на Окръжния съд в Добрич. Магистратите наложиха условно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години с 4-годишен изпитателен срок на 28-годишния турски гражданин, предаде Нова ТВ.

Той беше признат за виновен, че на 20 септември 2021 г., в акваторията на Черно море, край бреговата ивица в между Камен бряг и КК „Русалка“, е допуснал засядането на кораба, плаващ под панамски флаг. На въпросната дата той е бил на вахта, но заспал, нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците. Така по непредпазливост е причинил щети за близо 6,7 милиона лева на корабособственика.

Делото беше гледано в отсъствието на подсъдимия, защото той е в родината си, а оттам отказват съдебна поръчка за призоваването му. Присъдата не е окончателна подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.

Mиналата година капитанът на товарния кораб получи наказание „лишаване от свобода” за срок от три години. Изпълнението му обаче се отложи за срок от пет години, а 59-годишният подсъдим ще трябва да заплати половината от направените по делото разходи.

Πpeз aпpил 2022 гoдинa бившият миниcтъp нa тpaнcпopтa Hиĸoлaй Cъбeв cъoбщи, чe paзxoдитe пo изтeглянeто нa „Bepa Cy” ca нa oбщa cтoйнocт пoчти 3 милиoнa лeвa. /БГНЕС