Ген. Решетников: Само България не затвори църквите за Великден - отстоя атаките на враговете на Христос и техните малоумни слуги

Леонид Решетников

Леонид Решетников

Бившият генерал от КГБ Леонид Решетников, който е и политически наставник на българския президент Румен Радев и лидер на БСП Корнелия Нинова отправи специален поздрав към православна България, която единствена отстояла да не се затварят храмовете и манастирите за Великден, да не се спират службите  и даването на причастие с една лъжичка. На страницата си във фейсбук един от най-близките до президента Путин написа:

„Твърде малко новини получаваме за България. Но това, което чуваме, предизвиква чувство на гордост за православния български народ. По-голямата част от православните църкви се съгласиха с диктата на антихристиянските сили и всъщност затвориха църквите за своите енориаши. Дори огромната Руска православна църква се колебаеше, беше втресена и дори лидерите й започнаха да говорят, че Великден вероятно ще се празнува у дома. И само малката Българска православна църква категорично отблъсна атаките на враговете на Христос и техните малоумни слуги. Както сме служили досега, така ще продължим да служим – заявиха Синодът на БПЦ, митрополитите и епископите, монасите и обикновените българи. Така, както е било преди повече от хиляда години. Ние, руснаците, забравяме голямата роля, която българското православие изигра в развитието на православието в Русия. И сега, когато всички треперят, може би Българската православна църква ще стане за нас пример за непоколебимост на духа, за вярност към Христос. Дръжте се, български братя. Вие трябва да кажете своята дума пред фарисейското лице на огромното задкулисие, което застрашава цялото християнство”.

Патетичните и похвални думи на генерала звучат повече като хибридна руска интрига, на фона на кризата с китайската чума и адекватните мерки срещу заразата, които предприеха всички световни вероизповедания, с изключение на българския Синод.