Отказът на Николай Пловдивски да се кандидатира за патриарх е тюрлю гювеч, "леща на кебап"

Дали ще влезне в листата на достоизбираемите за Български патриарх е въпрос на решение от страна на Св. Синод

Дилян Николчев

Дилян Николчев

Доц. Дилян Николчев

По повод обявата на митр. Николай, че няма да се кандидатира за патриаршеския избор - в каноничната практика и в УБПЦ-БП няма самокандидатиране. Освен това, в Църквата няма искам-неискам. Вярно, че и в Църквата съществува правото на свободна воля, но тя е единствено в посока лично мнение и становище. С други думи на митр. Николай може и да не му се иска да влезне в листата на достоизбираемите за Български патриарх /и на блаженопочиналия патриарх Неофит не му се е искало/, но това е въпрос на решение от страна на Св. Синод - не решение конкретно за неговото волеизявление, а персонална оценка и решение на всеки един от архиереите, когато гласуват самата листа на достоизбираемите.

Ако синодалните старци гласуват в мнозинството си той да намери място в тази листа, митр. Николай ще трябва да приеме това като послушание. Защото, нека си представим само, ами ако и останалите митрополити, по различни мотиви, откажат също да им бъде издигната от син. състав кандидатурата им да бъдат включени в тази листа, какво става....

Тъй де! Тук не коментирам самата обява на митр. Николай - тя е тюрлю гювеч, "леща на кебап", както казва дядо Петко Славейков.