Русия с ултиматум към Светия синод – да се обяви против решението на Вселенския патриарх за автокефална Украинска църква

Българската църква изправена отново пред схизма, ако владиците подкрепят политиките на руския патриарх

Към Руси или към Българи гледа българският Свети синод

Към Руси или към Българи гледа българският Свети синод

Вчера стартира есенното заседание на Светия синод. То ще продължи до четвъртък, а извън регулярния дневен ред, неофициално като първостепенна се налага темата за отношението на БПЦ към действията на Вселенския патриарх Вартоломей за признаване на автокефален статут на канонична единна православна Украинска църква и негативната реакцията на Московската патриаршия. Неофициално се знае в църковните среди, че Русия е изпратила преди дни до Синода няколко папки, в  които се съдържа цялостната хронология на проблема с Украйна след разпадането на СССР до днес. Естествено фактологията и документите са подбрани така, както е угодно на Московския патриарх Кирил. Руснаците настояват всички поместни православни църкви, включително и БПЦ да застанат на тяхна страна в спора и да поискат свикването на Всеправославен събор, който да осъди действията на Вартоломей. Парадоксът е, че такъв събор в православния свят може да свиква само и единствено Вартоломей. Освен това преди две години на  остров Крит се проведе такъв събор, но руснаците го бойкотираха с мотив, че не са отишли българите. 

На днешното заседание на Синода ще бъде изслушан архимандрид Вассиан, който е представител на патриарх Кирил в София. Със сигурност той ще предаде и други важни послания, които няма да бъдат документирани, но ще съдържат

императивната руска воля, която трябва да бъде изпълнена от София

Ако безрезервно владиците се вслушат в гласа на Москва, това ще превърне окончателно Църквата ни в руски филиал.

Според синодални служители митрополитите, които най-много настояват БПЦ веднага да подкрепи Москва в конфликта с Вселенската патриаршия и Украйна, са Ловчанският Гавраил и Видинският Данаил. Към тях гравитират и Варненският Йоан, Сливенският Йоаникий, Великотърновският Григорий, Неврокопският Серафим, Русенският Наум и Врачанският Григорий. В същата руска  игра, но с друга роля и на московска свръзка остават митрополитите Николай Пловдивски, Антоний Европейски и Киприян Старозагорски. Същият Киприян само преди три дни е имал среща в Истанбул с митрополит на Вселенската патриаршия и е много наясно с проблемите.

Гласът на патриарх Неофит на тези съдбовни заседания отново няма да има значение. Тоест целият Синод е под тежка руска зависимост, а духовници са категорични, че такъв тотален слугинаж към Кремъл е нямало дори и в годините на най-мрачния комунизъм. В църковните среди от години се шушука, дали Ловчанският владика Гавраил не е обвързан с контролирането на огромни суми на БПЦ, съхранявани тайно в руски банки, и това да го превръща в най-големия поклонник на Руската църква?

Русия настоява незабавно да има решение в нейна полза. Ако Синодът подкрепи политиката на патриарх Кирил, това ще означава, че отново можем да бъдем поставени под схизма. Защото който напуска Константинопол и Вселенската патриаршия, откъдето е и произлязъл, напуска православието.