Яков Кедми, съветник на Путин: Европа не се интересува от България, имате близост с Русия

Твърди, че държавата ни е създадена от "народ, дошъл от Урал“

Яков Кедми

Яков Кедми

Роденият в Москва израелски анализатор Яков Кедми заяви пред Мартин Карбовски, че Европа не се интересува от България и че страната ни има близост с Русия. Според него предложението на Тодор Живков  от 1962 г. България да стане част от бившия Съветски съюз е знак за тази близост.    

В интервюто Кедми е представен като израелски офицер, но се премълчава фактът, че е сред близките съветници на Владимир Путин.

Според него, България е била примамена да влезе в Европа, която изобщо не се интересува от българите и ги смята за „второ качество“ европейци.

Той възпроизвежда тезите на Кремъл за западния  „колониализъм“ и за „страха“ на САЩ от „разширяването на икономическите отношения на Европа с Русия“ и за това как „Европа стремглаво се свлича в пропасттта“.      

Кедми заявява, че България не трябва да членува в съюзи и че си е „самодостатъчна“, но същевременно повтаря многократно тезата за близостта на българите с Русия.

За да се аргументира, той казва: „Вие сте държава в Европа, създадена от народ, дошъл от Урал“,  което не отговаря на историческата истина.   

Според израелския анализатор, изобщо не стои въпросът дали международните закони стоят по-високо или българските, защото „България си има своя конституция“.

Освен с близостта си с Кремъл, Яков Кедми е известен с участията си руски пропагандни предавания.  Същевременно той твърди, че „руската пропаганда е слаба“ и че „Русия малко се интересува от България“ – често използвана от Москва теза, целяща да отклони общественото внимание от руските пропагандни операции.  

 Застъпничеството на Кедми за Кремъл е известно още преди войната в Украйна, включително в български медии. „Путин разби запада“ – заявява той през 2019 г. в коментар, цитиран от проруското издание „Поглед“.