Има ли пилот в БНР - оскъдно отрази Зеленски в САЩ, но обилно се лее Волгиновият хейт срещу Украйна

Когато някаква тъпня се случи в радиото, няма последствия

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева*

Има ли пилот в самолета?Структурен или политически проблем има БНР? Може ли общественото радио да пусне днес новина за предстоящата среща на ПП с другите партии, която гласи:“ От формацията заявиха, че дават на другите парламентарни групи срок до вечерта в четвъртък, 22 декември, за предложения за законодателна програма, която да е обща“(!). Това което ще се случи "вчера" е от "Алиса в страната на чудесата".

Българският данъкоплатец си иска новините коректни, професионални

Без финтифлюшките на останалия мейнстрийм. Нали на данъкоплатеца това му остана – БНР и БНТ!

Редакторката Мария пуснала новината за събитие, което ще се случи вчерашния ден, е за уволняване. Но историята на радиото няма такава практика. За оплаквания и мрънкане е разкрило институцията Омбудсман. Някогашният силен глас на радиото, Катя Лещанска, чете оплакванията на слущателите и отговаря възпитано. Понякога обаче не отговаря. Какъвто е случая с Вени Марковски. По-долу ще кажа за какво става дума.

Всеки път

когато някаква тъпня се случи в радиото, няма последствия

Някой дръпне шалтера и националният ефир спре, както стана през 2019, никой ни чул, ни видял. Кореспондентът Ангел Григоров все натъртва на Путиновата гледна точка дори когато вече тече неговата касапница в Украйна, нищо, въпреки стотиците протести на слушателите. Турската посланичка се скарва на генералния директор за Mehmet Yumer, Милен Митев се свива като лозова сърма. Не защитава правото на независима журналистика, което е абсурд. Добре, че будни колеги и АЕЖ разшумяха казуса, та нейно превъзходителство Айлин Секизкьок стана за смях.

Да не говорим за пестеливото до просълзяване отразяване на речта на Зеленски вчера в Конгреса на САЩ. Западните медии я излъчваха на кръгъл час, но българското национално радио има далеч по-важни теми да информира!

Петър Волгиновото хейтване на Украйна

в „Политически Некоректно" е обрасло с обида и неодобрение от слушатели, които не членуват в БСП. Нищо. Във всички тези случаи, това или предишни ръководства на БНР си обитават комфортната йерархия и видимо не държат на feed back с никого. Няма обратна връзка нито със слушателите, нито с медийните анализатори, нито с потърпевшите.

Veni Markovski е уважавана личност, Интернет пионер.Преди няколко дни гостува в “Хоризонт”. Говори срещу една от пусканите от Андрей Райчев неверни информации при Волгин в споменатото предаване. После с изненада установява, че в сайта на БНР има много кратък преразказ на това, което е казал. Още по-неприятно – няма и аудиозапис! Всеки може да чуе аудиозаписа с невярната информация от Райчев, защото е качен на сайта на радиото! „Двоен стандарт ли е това“,възмущава се Марковски. Пише до гененаралния директор, копира и Катя Лещанска. От радиото цари задушевно мълчание, сговорът на властта с нейните любимци е налице. Андрей Райчев – може, Марковски – не. За такива шмекерии ли си плащаме от данъците заплатите на радиослужителите?

Когато в тази връзка запитах колеги защо се излагат, ту пускат брадати новини, ту дискриминират на политическа основа събеседниците, някои закършиха ръце. Ох, „имаме проблем със звуците. Повечето компютри в радиото са заразени с криптовирус, не работят основни системи. Разнасят се разни флашки нагоре-надолу и всичко е на мускули“. Ето това „ох“ е улика, свидетелството, от което трябва да се червим всички. Нито е без пилот БНР, нито е потънало до уши в конюнктури и зависимости от Кремъл. Нищо подобно, ох, флашките се разнасят, Мария, редакторката, била недоспала, другата Мария е още болна, „всичко е на мускули".

Национално радио ли? 

----- 
* Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на авторката.