ЮНЕСКО преброи културните паметници в Украйна, поразени от агресора

274 културни обекта са повредени от началото на войната

Международната организация ЮНЕСКО публикува доклад за повредените и разрушени паметници на културата на Украйна. Към 26 юли 2023 г. организацията е потвърдила щети на 274 обекта от началото на мащабната военна операция, започнала на 24 февруари 2022 г., сред които са 117 религиозни обекта, 27 музея, 98 сгради с исторически или художествен интерес, 19 паметника, 12 библиотеки, един архив.

Най-много щети са регистрирани в следните области:

Донецка област - 78 обекта
Харковска област - 55
Киев и региона - 38
Луганска област - 33
Черниговска област - 17
Запорожка област - 12
Сумска област - 12

Според украинските власти в резултат на ежедневните обстрели на руската армия от 19 до 23 юли в Одеса са повредени 28 архитектурни паметника, включително Преображенската катедрала. Храмът получи значителни щети в резултат на руска ракетна атака в нощта на 23 юли.

Върховната рада на Украйна прие обръщение към Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), парламентите и правителствата на нейните държави-членки с призив за изтегляне на Русия от членството на организацията. Това съобщи украинският депутат Олексий Гончаренков.

За тази резолюция гласуваха 296 народни депутати на Украйна.

Депутатите призоваха ЮНЕСКО незабавно да изпрати мисия в Украйна за оценка на щетите, нанесени на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО в Лвов и Одеса, както и да определи възможни действия за защита на обектите на културното наследство в Украйна.

Превод: Faktor.bg