Юрист: Посолството не може да е собственик на църква, собственик може да е чуждата държава

От друга страна чужди държави могат да имат собственост само чрез международен договор, такъв няма, коментира адвокат Пламен Борисов

„Заключването е неправомерно, защото става въпрос за църква - там се извършват църковни ритуали, не трябва да има някой, който може да ни спре. Някой да сложи катинар, е неправомерно действие от гледна точка на каноничното право, коментира адвокат Пламен Борисов пред Euronews Bulgaria заключването на руската църква в София.

"Посоката на обществения дебат върви в грешна посока. Проблемът дойде от това, че църквата беше заключена с катинар. Руският посланик каза: "Това нещо е мое - ще правите, каквото кажа", коментира той.

"През 1882 година общинският съвет подарява на Руската империя терен, върху който да си построят църква или посолство. По-нататък как е построена - не е ясно, поне засега. Дарението е направено на руското посолство 1882 година - но посолството дали е юридическо лице? Посолството не може да е собственик, собственик може да е чуждата държава. От друга страна чужди държави могат да имат собственост само чрез международен договор, такъв няма. Има едно временно правителство на Керенски, след това руското правителство отказа да върне заем от него, защото това е нова държава. Българската държава може да предяви искане за собственост. Става въпрос за сложни дипломатически отношения между две държави, някъде там се вклини и този проблем, което не би трябвало да бъде така.