Юрий Швец: Кошмар, кошмар е ако Тръмп се върне като президент на САЩ, тогава Кремъл ще спечели в рамките на 24 часа войната

Путин се провали, изчаква да види резултатите от контранастъплението, казва бившият офицер от КГБ

Юрий Швец

Юрий Швец

Интервю на Дмитрий Гордон, gordonua.com

- Господин Швец, според Вас предстои ли и кога прелом във военните действия?

- Една от най-големите тайни в момента е кога ще започне украинското контранастъпление. Това е информация, която знаят хора, които се броят на пръстите на едната ръка. Аз лично не съм убеден, че е насрочена конкретна дата, защото е необходима изключително сериозна подготовка, но е реалистично да смятаме, че това може да се случи след около три седмици. Това ще бъде стретегическо, може би решаващо настъпление на ВСУ.
Ако говорим в дълга перспектива, настъпление към Крим сега ще бъде много тежка битка, с много кръв, с изключително много жертви. Това би бил най-лошият вариант. Освен това, от моя гледна точка има значение кой загива в тези битки. От страна на Украйна това е цветът на нацията, младите и мъже. От страна на Русия - това е генетичен боклук.
Освен това има различни начини, по които можете да си върнете своите територии. Аз смятам, че с контранастъплението трябва да се върне цялата окупирана в момента територия до границата с Крим, а след това с лист и молив трябва да се реши какво да се прави по-нататък.
Всичко ще зависи от това как ще върви контранастъплението. Ако е успешно трябва да се продължи и да бъде взет и Крим. 

- Но Путин заплашва, че ако Крим бъде застрашен, той ще използва ядрено оръжие?

- Аз не вярвам на Путин, че ще го използва и колкото повече говори за това, толкова по-малко му вярвам. Просто, за да бъде чут той трябва да произнесе думата "ядрено".
Но има и други варианти. Сред документите на Пентагона, които изтекоха в интернет има един, от който стана ясно, че Китай няма да се намесва с голяма, материална помощ за Русия, освен ако артилерията на ВСУ започне да обстрелва в дълбочина територията на Русия. Тогава вече Китай би могъл да се намеси с военна помощ за Москва.
Това би било опасно, защото до момента Путин еднозначно губи войната. Китай не му дава и в обозримо бъдеще няма да му оказва военна и финансова помощ. Но ако започне деокупация на Крим, тогава това може да бъде използвано като предтекст Китай да се намеси и тогава войната ще се проточи и ще стане много кръвопролитна.

- А това изтичане на секретни документи - нещо сериозно ли е или са пак "шпионски игри"?

- Все по-ясно става, че това не е операция на някоя спецслужба - руска или американска - за дезинформация. Реално са изтекли огромен брой супер секретни документи, над 100.
Нещо от типа "новият Сноудън". Това, което е написано е неизгодно за всяка от страните и въпросът сега е на кого повече ще навреди. Глобално погледнато е много зле за американците. За Русия също е зле, особено от гледна точка на предстоящото контранастъпление. Защото става ясно, че американците са проникнали много дълбоко в нейните системи, знаят всичко, знаят точно кога ще бъде атакуван определен обект и го предават на ВСУ. Това за руския Генщаб е просто кошмар.

- А според Вас, каква е ситуацията, в която се намира Путин? 

- Ами лоша. Не знам на какво се надява. И изобщо кой нормален човек би направил това, което той започна на 24 февруари? Представяте ли си, че той не е знаел какво представлява собствената му армия? Не е знаел какво представлява Украйна? 
Той се провали във всичко.
Не знам сега, но американците смятат, че от началото на март миналата година Путин взе някои рационални решения по отношение на въоръжените сили. Например, спомняте ли си колоната, която се беше насочила към Киев? Когато той разбра, че тя може да бъде тотално унищожена, той се върна назад. Мнозина му се смяха, това беше шок, но той взе такова решение.
Или когато заповяда руските войски да се изтеглят от Херсон, защото бяха заплашени от пълно унищожение.
Когато почувства, че мирише на смърт, тогава се включва рационалното му мислене.

- Путин сега в буквалния смисъл на думата се бори за живота си. За него е критично важно как ще завърши войната. Поражение в Украйна за него ще означава практически край. Според Вас, как би се опитал да се измъкне?
 
- Путин действа инстинктивно, за всеки жив организъм главният инстинкт е инстинктът за самосъхранение.
Заради собственото си оцеляване той трябва да запази Крим руски и да постигне мирно споразумение спрямо руските интереси. И тук може да му помогне Си Цзинпин с неговия мирен план.
Мисля си, дори, че планът от 12 точки може да бъде разглеждан като съвместен проект на Путин и Си.
Путин предполага, че може да загуби, да понесе жестоко военно поражение, той е длъжен да го планира. Но отчитайки това, че той разполага с голям човешки ресурс, той не се тревожи за това колко убити съотечественици ще има и да доведе нещата все пак до преговори.
За какво му е Си с неговия план? Защото на Путин му е нужен някакъв изход. Педи появата на Си с неговия план от 12 точки нямаше посредник, който може да разговаря с него, с Украйна и останалия западен свят. 
Спомнете си как започна всичко, в края на октомври 2021 година, когато Русия постави ултиматум не на Украйна, а на НАТО: "Връщайте се до границите си от 97-ма година!" Тоест, претенциите не бяха към Украйна, а към НАТО.
НАТО го игнорира и той нахлу в Украйна. 
Затова предполагам, че една от възможните причини да се появи този план от 12 точки са преговори. Преговори. Русия се изтегля от всички територии, включително Крим. Може да не е веднага - след година или две - но се изтегля. Изглежда сякаш поражението на Путин е категорично. Но в отговор се връщаме към октомври 21-ва - когато започна всичко. 
Това изглежда като военно поражение на Путин, нали така. А НАТО не може да се върне до границите си от 97-ма, да изключи Полша, България, Румъния. 
И тогава започват преговори, НАТО и Русия се договарят за демилитаризация. Да речем от двете страни на границите на източния фланг на НАТО, да речем 500 километра, се изтеглят всички конвенционални сили.
Ядрените оръжия се изтеглят на 1000 или 2000 километра, а може и изобщо да се договорят за нулев вариант, както беше при Рейгън и Горбачов. 
И по този начин, да, Путин губи всички територии в Украйна, Украйна получава пълен суверенитет над своите територии, а НАТО и Русия отдръпват оръжията.
И тогава кремълските пропагандисти ще започнат да крещят за "победата на Русия над НАТО", за това, че "под мощните удари на Русия НАТО се е оттеглило от руските граници и ние вече сме в безопасност. Ние победихме".

- А Крим? Как ще го обяснят?

- Веднага ще кажат: Ние винаги сме казвали, че нямаме проблем с Украйна, а с НАТО. 

- Какво би направил Путин в сегашната ситуация?

- Той няма какво да направи, чака контранастъплението, за да види какво ще се случи. В момента, когато стане съвсем зле, другарят Си ще му дойде на помощ. Като цяло той ще изчака.

- Според Арсений Яценюк, войната няма да завърши през 2023 година. Какво мислите Вие?

- Аз също мисля така, защото има твърде много територии, които трябва да бъдат отвоювани. Мисля, че тази година ще бъдат освободени окупираните територии на юг и югоизток. Тоест, всичко се прехвърля към 2024 година.
От тежестта на поражението, на загубите, които Путин ще понесе от контранастъплението ще зависят и дипломатическите условия по въпроса за Крим.

- Според Вас, възможно ли е Тръмп отново да стане президент на САЩ догодина?

- Това е кошмар, кошмар. Тогава Путин ще спечели в рамките на 24 часа. Тръмп е неговият пудел. Той еднозначно е агент на Кремъл. Разработването му е започнало още с неговото пътуване през 1987 година. Пътуването му беше огранизирано от отдела, в който работех тогава. Ако спечели, той ще „урегулира“ войната за 24 часа. Той незабавно ще прекрати помощта за Украйна и ще каже, ако искате мир, дайте всички рускоезични територии на Русия. Това го каза той самият.
Но аз се надявам, че това няма да се случи. Преди заседанието на съда той лично е звънял на всички републиканци в Сената и Камарата на представителите. Но го подкрепиха само 47 души от Камарата, а от Сената – само 5-има.
Според някои прогнози единственият шанс на Байдън да спечели втори мандат е, ако на балотажа срещу него е Тръмп!

- Ако всичко завърши зле за Русия, тя може ли да се разпадне?

- За мен Русия все още е колониална империя. Не в класическия смисъл, Москва е метрополията, а всичко останало е колония, от която тя изпива всички сокове: якутските диаманти, сибирския нефт…Москва за тях е като пиявица, която им изпива кръвта и те я ненавиждат. Затова отслабне ли Москва веднага ще се засилят центробежните тенденции, така че всички тези региони да кажат: а за какво ни е Москва, да ни отнема ресурсите? Кавказ може да се взриви като буре с барут, ако Русия бъде победена. 
Но за Запада, а и за Китай това ще бъде страшен сън. Помня, когато се разпадна СССР тогава основният страх на американците беше в кого може да попадне ядреното оръжие.
Превод: Faktor.bg