Загадъчните руски "вълци" - сплав от руски национализъм и православие

Хирурга и господаря на Кремъл

Хирурга и господаря на Кремъл

Репортаж от леговището на звяра – разголени жени и православни икони трасират любовта към Бог и Путин

Джонатон ван Марен, The American Conservative  

Таксито се изгубва в московската мъгла, а аз оставам да стоя пред огромните стоманени порти.
Никога в живота си не бях виждал нещо подобно: от арката се спускаше огромен металически орел с глава на вълк - с резперени криле, сграбчил с нокти плячката си. 
Към стената е заварен цял изтребител МиГ, а върху нея е разположен танк от времената на Червената армия.
Редом стои артилерийско оръдие, а на огромен камък край пътя е забит богато украсен руски православен кръст. Пред него е изправен озъбен вълк - заради огньовете, запалени наоколо той изглежда жив.
Пред вратата стои як, мрачен мъжага в черно от глава до пети. В бронежилетката той изглежда даже още по-едър, отколкото в действителност. 
Той старателно преравя всички джобове и чанти. След като проверява "до конец" всичко, вдига поглед към мен: "Оръжие?".
И въпреки, че отговарям: "Не", проверява внимателно още веднъж и чак тогава кимва с глава към вътрешния двор.
И така попадам в

 "леговището" на "Нощните вълци"

Тук трябва да направя неизбежно отстъпление в разказа си. 
"Нощните вълци" се зараждат през 80-те години, когато металисти, рокери и мотоциклетисти се бунтуват против съветската цензура. 
Те организират нелегални рок-концерти; бият се с милицията, докато перестройката на Горбачов въвежда в СССР нови свободи и отпуска хватката на забраните и ограниченията.
"Нощните вълци" стават особено популярни, когато през август 1991 година издигат барикада срещу танковете на превратаджиите от КГБ срещу Горбачов.
Несменяемият им лидер Александър "Хирурга" Залдостанов получава медал от Борис Елцин за заслугите си.
За да разберем кои и какви са "вълците", трябва да разберем Хирурга — човек, когото Rolling Stone, нарече "шоумен със склонност към провокации" и "най-разпознаваемата звезда на руския национализъм".
Според списанието, той "самопровъзгласява вълците в авангард на светите войни-патриоти, тясно сътрудничащи си с Кремъл".
"Хирургът" (прякорът идва от това, че Залдостанов някога е работил като зъболекар) създава тази 

сплав от руски национализъм и православие,

 характерно за "вълците" и "мисията" им - пропаганда на "руския национализъм и православна църква".
Формално за защитници на руското православие "Нощни вълци" се самопровъзгласяват през 2006 година.
Хирурга разказва, че станал православен след разговор със свещеник на погребението на член на клуба. Оттогава, бандата се превърнала в "агнец", макар и запазващ "вълчата си кожа".
Легендата, че "Нощните вълци" са "народни защитници" е проста и в Съветския съюз се е ползвала с популярност: светата Русия-матушка се представя като пазителка на традициите и вярата против безбожния, агресивно-либерален Запад.
"Аз съм войн", казва за себе си Хирурга още през 2016 година и добавя, че смята Запада не просто за "постхристиянски, а за антихристиянски".
Когато обаче, питам защо от години много западни страни са им забранили достъп, отговаря: "Ние не се интересуваме от политика".
Но още през декември 2014 година, санкции против "Нощните вълци" въвеждат САЩ — заради очевидното им участие във вербоването на бойци за войната в украинския Донбас.
Втората причина е участието на "Нощните вълци" в нападението срещу щаба на Военно-морския флот на Украйна в кримския Севастопол (където Хирурга притежава дом), както и в щурма срещу газоразпределителна станция.
През февруари същата година "Нощните вълци" започват сътрудничество с проруските сепаратисти и строят пропускателни пунктове в Севастопол, а през март щурмуват военноморска база, като Хирурга лично участва в проведената от руските войски конфискация на украинско оръжие.

Владимир Путин, покровителят на "Вълците", 

който неведнъж е участвал в техните шествия и посещава клуба им, също награждава Хирурга - още един медал за заслуги.
В леговището, наречено "Секстон", където често прекарва, не откривам Хирурга, той е заминал за Крим.
А "Секстон" е гигантски комплекс представляващ лабиринт от стомана (насред двора се извисява огромна металическа елха), светлини и чудновати превозни средства — включително камион, приличащ на огромен, страшно озъбен вълк.
Евгений Строгов, не само един от вълците, но и председател на Федерацията по мототуризъм на Русия, обяснява, че Залдостанов е в Крим, където рекламира филм за историята на Русия.
"В Крим сега е "много стабилно", казва Строгов и добавя, че е бил там поне сто пъти, ако не и повече.
В "Секстон" се влиза през огромни ковани стоманени врати, които могат да оцелеят и от пряко попадение на бомба.
Вътре, след като минавам покрай още един охранител в бронежилетка, попадам в едно от най-странните места на земята.
Зелените и червените светлини създават сюрреалистична атмосфера. Впечатлението се засилва от това, че навсякъде има вълци, а върху цялата стена са нарисувани две огромни жълти вълчи очи.
Само в една от четирите големи стаи с дъбови маси и огромни дървени столове, преброявам седем ездачи върху вълци - всичките с озъбена паст.
Навсякъде има вълчи кожи, вълчи черепи и черепи на други животни.
Особено страховита е вълчата глава, която се подава между стената и гредите — забелязах я чак в средата на интервюто — струва ти се, че звярът яростно се опитва да се измъкне.
И освен това - много руски икони, мечове и кинжали. 
Елхичките светят със зелени светлини, подредени край стената, а понякога израствайки направо от тях.
Светлината създава впечатлението, че изпълзяват от мъглата на тъмните гори на Русия. 
Или пък от тъмното и минало, когато християнството се е борило с езичеството.
Стомана, свирепи вълци, зловещи зелени светлини и мечове и огромни фрески на руски воини, препускащи през гората — всичко заедно образува апокалиптична, дори постапокалиптична картина. 
"Нощните вълци" искат да създадат впечатлението, че те са воините на Първобитната Русия, нейния авангард, преминал през столетията на разрушения и кръвопролития, за да видят възраждането и.
Строгов твърдо ни казва, че с "братята си" имат особена мисия: "Да служат на страната,

 да служат на Бога,

 да служат на църквата, да служат на президента".
Той ми показва карта изпъстрена с червени линии на мотоциклетното им "поклонничество".
Върху картата виждам нечий подпис: "Подписът е на Путин", обяснява Строгов, но не отговаря бил ли е Путин в "леговището".
Строгов изглежда дружелюбно, съвсем не така свирепо като останалите млади мъже, които виждам на територията на "Секстона" — силни, в дебели черни кожени жилетки или якета, с бръснати глави и конски опашки (те се поздравяват с някакво особено ръкостискане и се удрят един друг по гърба с гърлено ръмжене). На гърбовете им се вижда емблемата на "вълците" - пламтяща вълча глава.
Строгов иска да ми разкаже за мотопоклонничеството: планира се огромно пътешествие от почти 2 000 километра - през Сърбия, Босна и Херцеговира със спирания в православни църкви и манастири.
"Вълците" често донасят от пътешествията си православни икони. Те специално издирват и връщат в Русия икони, изнесени от бягащото от болшевишката революция духовенство.
"Ние издирваме руска история. Откриваме я и я връщаме на руския народ", разказва Строгов. 
Те пътуват по 300 километра, за да поговорят с православни свещеници, някои от които са свързани с "Вълците", интерес към тях проявяват и много монаси.
Благодарение на тях "вълците"-поклонници намирали "нови места на силата" за молитва.
Строгов казва, че "без руското православие "вълците" не биха били възможни".
Още един ключов момент в дейността на "Нощните вълци" са грандиозните представления на които събират тълпи от по 100 хиляди души, а понякога и повече.
В тях се представят руски приказки, епични битки на съветската армия и други сцени от миналото на Русия.
Текстът за руския героизъм и трагедии зад кадър чете самият Хирург.
Някои от тези представления са ориентирани към децата, "за да пробудят патриотизма им". 
За да създадат по-живо и релефно представление, разказите за миналото са съпроводени с мащабно светлинно шоу и фойерверки.
Но в рекламната брошура, която ми подарява Строгов, виждам и полуразголени жени, зрелище отговарящо на вкуса на късносъветските бунтари, отколкото на праведни православни.
За това, че на "Вълците" е забранен достъп до все по-голям брой западни страни, а един от походите им беше спрян на границата на ЕС, Строгов предпочита да не говори. (Става дума за забраната "Нощните вълци" да преминат през Полша и да достигнат Берлин в чест на 9 май). 
Руското православие, убеден е той, обединява хората.
Единството като тема се появява в разговора ни постоянно — особено в отговор на въпроси за Запада.
Той постоянно е обвиняван от Хирурга в бездушие и даже сатанизъм.
Възниква образът на зла сила, която със своето постоянно "клеветничество заплашва православната църква и Русия", които, разбира се, са неразривно свързани една с друга.
Хирургът неведнъж е казвал, че е 

готов да умре за Путин,

 а Строгов, от своя страна, ми съобщава, че "Путин е много православен човек".
"Аз от опит знам, че той има вяра в сърцето. Той е за Русия. Аз го подкрепям", казва той.
Строгов обяснява влечението на вълците към военната символика.
"Войнът е наш, руски символ. Това е руският дух, руската душа" и припомня казашкия химн:
"Само конят е под мен, само Бог е над мен".
След края на интервюто Строгов ми връчва малък православен молитвеник, такъв "Нощните вълци" носят със себе си  при своите "поклонничества".
Контрастът с полуголите жени в брошурата е поразителен.
Двамата със Строгов се снимаме на фона на огромната фреска с изображение на руски войн на кон, преследван от вълци. Вглеждайки се, забелязвам, че сянката на коня също е вълча.
Напрежението между Русия и Запада расте, а "Нощните вълци" намират все повече причини да събират под знамената си хиляди хора, "за да върнат на Русия миналото величие".
Но да се предскаже следващият етап на руската история е трудно, както никога досега.
Но може с почти пълна увереност да се каже, че в центъра на тези събития със сигурност ще се окажат "Вълците".

(превод: Faktor.bg)