Замеряли с яйца статуя на Маргарет Тачър в родния ѝ град

Зад деянието стои протестиращ мъж, който обаче не е бил арестуван от полицията

Маргарет Тачър

Маргарет Тачър

Статуя на Маргарет Тачър в родния ѝ град бе замеряна с яйца само часове след като бе свалена опаковката ѝ, съобщава БНР.

Струващата 300 000 паунда статуя на бившия британски премиер в град Грантъм, графство Линкълншър, се намира на триметров постамент и около нея име временно заграждение.

Полицията обаче е била повикана след като протестиращ мъж е започнал да я замеря с яйца. До статуята има камера за минимализиране на рисковете от вандализъм. Полицията не е извършила арест.

Плановете бронзовата статуя да бъде издигната на площада пред парламента в Лондон са били отхвърлени, след като планираната церемония през 2020 година за 100 000 паунда е била критикувана, а когато фейсбук група е предложила там да се проведе състезание по хвърляне на яйца по нея, повече от 13 000 души са проявили интерес.

Така паметникът е стигнал до Грантъм. Кметът на града заяви, че баронеса Тачър винаги ще остане значителна част от наследството на Грантъм, независимо, че е смятана за спорна фигура.

"Никога не трябва да се крием от нашата история и този мемориал ще бъде обект на дискусии за идните поколения", допълни Келъм Кук.

Статуята бе инсталирана без церемонии, още няма дата за официалното й откриване. Маргарет Тачър е родена в Грантъм през 1925 година и почива през април 2013-та на 87 години.