Започва форум за добросъседските отношения с РС Македония под патронажа на Румен Радев

Днес от 10.00 часа, в зала 6 на НДК президентът Румен Радев ще участва в Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“. Форумът ще се състои под патронажа на държавния глава в деня, когато се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Конференцията е организирана от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. В нея ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, журналисти, представители на организации на македонските българи, както и представители на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада.

След като президентът Радев открие форума, ще се проведе панел на тема „Гоце Делчев и общата история на Република България и Република Северна Македония – между фактите и идеологията“. В него ще участват доц. Георги Георгиев, проф. Светлозар Елдъров и доц. Наум Кайчев.

Проф. Ангел Димитров, доц. Георги Николов, доц. Спас Ташев, Коста Филипов, Иван Николов и посланик Марин Райков са участниците във втория панел на форума. Темата му е „Състояние и перспективи пред добросъседските отношения: Европейската зрялост на РСМ“.

Третият панел е посветен на „100 години организирано движение на македонските българи по света“. Участие в него ще вземат проф. Трендафил Митев от Университета за национално и световно стопанство, Ник Стефанов, председател на клуб на МПО ”Победа” - Торонто (Канада), Томас Лебамов от МПО „Пирин“ – Чикаго (САЩ), Георги Църномаров от културен център „Иван Михайлов“-Битоля, Петър Колев - председател на ПП „Граждански демократичен съюз“. /БГНЕС