Запрянов: Некомплектоването на личния състав е над 20%, заплатите трябва да се повишат

Дефинирани са 52 проблема, по всеки има и конкретни мерки

Атанас Запрянов

Атанас Запрянов

“21,8 % е некомплектоването на личния състав, някъде процентите са и по-високи. Нужно е увеличение на заплатите.” Това заяви служебният военен министър Атанас Запрянов.

Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов взеха участие в ресорната парламентарна комисия по отбрана.

Новият служебен министър на отбраната припомни одобрението на програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г., което според него позволява да се ускорят стъпките по модернизацията на въоръжените сили.
“Днес се прие съставът и комплектът на военновременните формирования, това също бе важно решение за нас”, обясни още Запрянов.

Той изрази обаче притеснение относно некомплектоването на личния състав.

“21,8% не разкрива пълната картина, за някои формирования като например гвардейската част тези проценти са много по-високи. Аз съм обнадежден, че депутатите заявяват подкрепа и ще ни помогнат в този проблем.” - подчерта Атанас Запрянов.

Според служебния министър на отбраната обаче ключово е да се реши проблемът с неатрактивността на професията. “Наши анализи показват, че за последните 10 г. два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия. Един системен администратор, майор на 10 г. служба при нас, получава 2 500 лв. Другаде те ще получават много повече пари, така изтичат средства към частни фирми и армията се окървавява.” - смята министърът.

Атанас Запрянов заяви, че са дефинирали 52 проблема, а по всеки има и конкретни мерки, които да бъдат представени в НС.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев заяви, че има разбиране между парламентарните групи относно проблемите на армията. “Надявам се да има предложения в следващите дни за решаване на основните проблеми на армията”, добави Гаджев.

Адмирал Емил Евтимов коментира, че задачите и натоварването са се увеличили след множеството кризи и некомплектът има пряко влияние.

Служебният министър обясни и, че тази година празникът на армията съвпада с Великденските празници и приоритет е почитането на Бога. “Ще проведем само на 6 май церемония пред паметника на Незнайния воин. Не планираме да правим парад.” - добави Атанас Запрянов. /БГНЕС