Защо броят на смъртните случаи остава нисък на фона на увеличаване на броя на заразените

Защо броят на смъртните случаи остава нисък на фона на увеличаване на броя на заразените, търси отговор британският вестник The Guardian

Намалява ли смъртността ot Covid-19?

Повечето статистически данни сочат, че въпреки че случаите на Covid-19 нарастват в много части на Европа и Съединените щати, броят на смъртните случаи и случаите на тежки усложнения остават сравнително ниски. Например пациентите на изкуствена вентилация са спаднали от 3 000 при пика на епидемията във Великобритания до 70. В същото време броят на случаите във Великобритания започва да нараства в много райони.

Какво се крие зад тази тенденция?

Лекарите не са сигурни какво точно се случва. Някои предполагат, че медицинските интервенции са по-успешни при лечение на онези, които страдат от усложнения от болестта. Например, наскоро бе показано, че лекарството дексаметазон подобрява процента на преживяемост сред пациентите, които се нуждаят от вентилация. Други твърдят, че са замесени различни фактори. Едно от предположенията е, че Covid-19 сега се превръща в болест на по-млади хора, които e по-малко вероятно да умрат или да получат сериозни усложнения.

Това показва ли, че най-лошото може да е свършило?

Не. Други изследователи посочват ситуацията в САЩ, където наскоро е имало скок в случаите сред хората между 20 и 40 години, - но след това е последван от скок в случаите на по-възрастни хора, които са се заразили с болестта от по-млади хора. В резултат на това има скок на смъртните случаи. Подобен модел може да възникне в Европа и Великобритания, вероятно след няколко седмици, предупреждават някои учени.

Става ли вирусът Covid-19 по-малко смъртоносен?

Тази идея се подкрепя от някои учени. Те посочват факта, че повечето вируси са склонни да губят най-смъртоносните си качества, защото не печелят нищо от убийството на своите гостоприемници. Това може да се случи с вируса на Covid-19, казват те. Други изследователи не са съгласни, като казват, че подобен процес е малко вероятно да се случи толкова бързо. Едно от алтернативните предположения е, че инфекциозните дози на вируса Covid-19, предавани от един човек на друг, могат да стават все по-малки благодарение на социалното дистанциране. Тогава по-ниските дози ще бъдат по-лесни за имунната ни система, така че смъртността ще спадне. В крайна сметка тези проблеми остават нерешени и ще изискват още много месеци, ако не и години на проучване, за да бъдат изяснени, предупреждават учените.