Зеленски пред ООН: Изключете Русия, тя е държава-терорист

Според хартата на ООН страните са длъжни да поддържат мира на международната арена

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна поиска от ООН да обяви Русия за държава-терорист и да я изключи от Генералната асамблея и Съвета за сигурност, съобщават агенция „Укринформ“ и „ Униан“. Той участва в заседание на Съвета за сигурност по видеоконферентна връзка.  

Зеленски заяви, че ракетният удар на руските военни срещу мол в Кременчуг е терористичен акт и трябва да бъде разследван като такъв.

"Ако в някоя друга части на света някоя друга организация беше действала по този начин, както сега действа Русия, ако убиваха мирни хора, това разбира се щеше да се окачестви като тероризъм. Такива организации се третират като врагове на човечеството и такива действия се наказват. А ако подобно нещо се прави от държава, то също не може да остане безнаказано. Това са ежедневни терористични актове, които нямат почивен ден.“ – подчерта Зеленски.

"И според хартата на ООН страните са длъжни да поддържат мира на международната арена. Страните-членки, нарушаващи тези принципи, може да бъдат изключени от Генералната асамблея и Съвета за сигурност на ООН. Макар че Русия нарушава тези фундаментални принципи, досега не й е потърсена отговорност на необходимото ниво. Русия остава член на ООН и е постоянен член на Съвета за сигурност – място, което тя заема само заради недалновидността на политиците в края на Студената война." – продължи украинският президент.

Той подчерта, че Русия няма право да участва в гласувания, засягащи Украйна.

"Призовавам ви да лишите Русия от правото й на гласа в Генералната асамблея. То е  несправедливо. Русия няма право да остане в Съвета за сигурност. Ако ще бъдем последователни и проявим необходимата политическа воля, това е единственият възможен начин хартата на ООН да работи и да бъде съхранено уважението." – каза още Зеленски.

Той посочи, че е необходимо ООН да изработи дефиниция на понятието терористична държава.

"За съжаление към днешна дата ООН няма юридическа обосновка на какво представлява терористичната държава, но, така или иначе, този статут трябва да се дефинира юридически на ниво ООН и всяка държава-терорист да бъде наказвана.“ – изтъкна президентът на Украйна.

Пред  Съвета за сигурност той назова поименно всяко от децата, убити от руските ракетни удари през последните няколко дни.

Превод Faktor.bg