Зеленски коментира възможността армии на НАТО да бъдат разположени в Украйна

По думите му, ако Алиансът е наистина в Украйна - това е най-мощната гаранция за тяхната сигурност

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинската държава не води преговори с партньори за използване на техните армии на територията на Украйна (във войната срещу Русия), предаде агенция УНИАН.

Той каза това по време на пресконференция, отговаряйки на въпрос за двустранните споразумения за сигурност, които подписа страната през последните месеци. Освен това бившият посланик на Украйна във Великобритания Вадим Пристайко заяви, че Лондон уж обмисля възможността да изпрати свои войници в Украйна.

"Ние не преговаряме с нашите партньори за използването на техните армии на територията на Украйна. Ако Украйна е в НАТО - за нас това са най-мощните гаранции за сигурност - тогава, съответно, мисля, че ще използваме член пети“, отбеляза президентът. Зеленски добави, че от опит знае, че Русия не напада никоя страна, която е част от НАТО.

"Трудно е да коментирам посланика. Не съм гледал интервюто. Може би той знае нещо. Ако британците наистина вече са тук, чудесно", каза Зеленски шеговито.

Зеленски заяви вчера в Киев, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници. Това е първият път, в който Украйна съобщава броя на убитите си войници. Украинският президент каза още, че не може да разкрие броя на ранените украински войници, тъй като това ще помогне на Русия при военното планиране. Москва веднага отговори, казвайки, че Зеленски крие реалния брой на убитите украински войници.