Зеленски пред руски журналисти: Това не е просто война, всичко е много по-лошо

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

„Днес, през този месец, настъпи глобален, исторически, културен разрив. Глобален. Това не е просто война. Мисля, че това е много по-лошо”.

Това казва Володимир Зеленски в първото си интервю за руски журналисти от началото на войната. С президента на Украйна разговаряха главният редактор на "Медуза" Иван Колпаков, главният редактор на телевизионния канал "Дъжд" Тихон Дзядко, журналистът и писател Михаил Зигар (той също зададе на Зеленски един въпрос от главния редактор на "Новая газета" и нобеловия лауреат Дмитрий Муратов) и специалният кореспондент на "Комерсант“ Владимир Соловьов. Интервюто бе взето чрез платформата zoom.

На въпроса дали в Украйна има биолаборатории, за която говорят руските власти Зеленски казва следното:

Да, това е анекдот. Тук няма какво да обяснявам. Не, у нас няма. Не, няма. Няма ядрени оръжия, химически биолаборатории и химическо оръжие. Това не съществува. Ако имаше човек като мен, в онези дни, когато страната ни подписа капитулацията на нашите интереси, не мога да го нарека по друг начин... не бих го направил. Както не бих предал тази история - ето ви флота, живейте и раздавайте руски паспорти в Крим и т.н. Трябваше веднага да се действа честно, да се каже, че тук имаме много руснаци. Имаме много наши моряци, които живеят тук, в Севастопол, въпреки факта, че това е вашата независима земя, нека вземем решение, че и украинците, и руснаците ще бъдат тук и ще действат честно. Вместо тихичко да доплават, да раздават... И този флот, който е купен от техните руски чиновници и т.н. И украинските власти абсолютно си затваряха очите за това.

"Това е кражба на територия от Русия и абсолютно предателство от страна на Украйна. Така беше през 90-те години по отношение на Крим и по отношение на неговата независима територия. Следователно, така и с тези лаборатории... <…> Вие бяхте всички тук! Как изобщо бихме могли да отровим някого с някакви глупости? Да, никога не сме постъпвали така с нашите врагове!

Философията на ядреното разоръжаване е вярна, правилна и т.н. Не трябва за сметка на слабостите на някои да изграждате своята империя. Просто не е възможно. Защото империите се градят върху икономика, а не върху сплашване", каза още Зеленски.

Очаквайте още подробности. /БГНЕС