Една от традиционните храни на българина е саздърмата. Особено вкусна и ароматна е шилешката. Много хора бъркат и не знаят, че шилето всъщност е старо агне, което е станало на 1 година. И подценяват това месо, защото не познават истинските му качества, особено когато става дума за пасищно отглеждано шиле.
Още в миналото един от районите, в които са се отглеждали най-добрите пасищни овце в цялата Османска империя, е Султан йери в Източните Родопи – територията между Момчилград, Крумовград и Джебел. Областта е бил подарена от султана на неговата дъщеря като зестра, откъдето идва и името й – земя на султана. Това е регионът, станал известен с най-вкусните си меса, независимо дали са агнешко, шилешко, телешко, овче или пилешко. И днес най-доброто шилешко месо в България предлагат фермерите в Кърджалийска област.
Рецептата за домашна шилешка саздърма е проста и лесна, но тя е изключително вкусна и с нея може да приготвяте различни и питателни ястия.
Необходими продукти:
За хубавата саздърма трябва да ви отделят месо от средно тлъсто шиле, за предпочитане е от гърдите и плешката. Нужни са ви още малко олио, сол, подправки (дафинов лист, черен пипер на зърна или риган).
Начин на приготвяне:
Обезкостете месото (3-4 кг) и го нарежете на малки хапки в подходяща тенджера. Шилешката лой нарежете още по-ситно. Пропорцията между месо и лой да бъде 3:1.
Осолете нарязаното месо и го оставете да отлежи едно денонощие, като от време навреме разбърквате, за да може месото да поеме солта равномерно. Това е важно, защото ускорява зреенето на месото и го прави по-крехко.
Преди да започнете приготвянето на саздърмата, добавете към месото 1-2 чаени чаши вода и 3 супени лъжици олио. Поставете готовата смес на огъня и започнете да бъркате с голяма лъжица, докато всички малки тлъстинки побелеят от топлината и месото отпусне соковете си.
След това оставете саздърмата да се готви на слаб огън, като от време навреме разбърквате. Процесът продължава около 2 часа и половина. През това време саздърмата трябва да се е сготвила, а месото да е останало на собствената си мазнина.
Според вкусовите предпочитания към саздърмата може да добавите няколко листа дафинов лист и няколко зърна черен пипер. Много подходяща подправка за саздърмата е и родопският риган, който придава неповторим аромат и вкус на месото.
Оставете готовата саздърма за 30 мин. да отдъхне, след което още топла я налейте в малки буркани, като запечатате месото със собствената му мазнина. Оставете бурканите на студено и сухо място, за да се схване месото.
Ако смятате да запазите саздърмата за по-дълго време - стерилизирайте бурканите за 5-6 минути.
Домашната шилешка саздърма е много вкусна и докато е топла. Но студена, в комбинация с прясно препечен хляб и чаша вино е истинско изкушение.
Още от Магии в кухнята
Mamma mia! Любимата рецепта на Ал Капоне
Едно лесно ястие, но изключително вкусно, което ще ви пренесе в света на италианската кухня и ще ви напомни за легендарния бос на мафията
Обредна прясна погача за Богоявление
Хлябът е на особена почит на празничната трапеза и има култово място в празника
Коледна пуйка с манатарки и сини сливи
Ароматната плънка и канапето от нарязано и задушено кисело зеле правят ястието изкусително вкусно