5 Декември, 2025
/

Домашна саздърма от шилешко

Домашна саздърма от шилешко

снимка: Faktor.bg

Рецептата е проста и лесна, но тя е много вкусна и с нея може да приготвяте бързи и питателни ястия

Една от  традиционните храни на българина е саздърмата. Особено вкусна и ароматна е шилешката. Много хора бъркат и не знаят, че шилето всъщност е старо агне, което е станало на 1 година. И подценяват това месо, защото не познават истинските му качества, особено когато става дума за пасищно отглеждано шиле. 

Още в миналото един от районите, в които са се отглеждали най-добрите пасищни овце в цялата Османска империя, е Султан йери в Източните Родопи – територията между Момчилград, Крумовград и Джебел. Областта е бил подарена от султана на неговата дъщеря като зестра, откъдето идва и името й – земя на султана. Това е регионът, станал известен с най-вкусните си меса, независимо дали са агнешко, шилешко, телешко, овче или пилешко. И днес най-доброто шилешко месо в България предлагат фермерите в Кърджалийска област.

Рецептата за домашна шилешка саздърма е проста и лесна, но тя е изключително вкусна и с нея може да приготвяте различни и питателни ястия.

Необходими продукти:

За хубавата саздърма трябва да ви отделят месо от средно тлъсто шиле, за предпочитане е от гърдите и плешката. Нужни са ви още малко олио, сол, подправки (дафинов лист, черен пипер на зърна или риган).

Начин на приготвяне:

Обезкостете месото (3-4 кг) и го нарежете на малки хапки в подходяща тенджера. Шилешката лой нарежете още по-ситно. Пропорцията между месо и лой да бъде 3:1.

Осолете нарязаното месо и го оставете да отлежи едно денонощие, като от време навреме разбърквате, за да може месото да поеме солта равномерно. Това е важно, защото ускорява зреенето на месото и го прави по-крехко.

Преди да започнете приготвянето на саздърмата, добавете към месото 1-2 чаени чаши вода и 3 супени лъжици олио. Поставете готовата смес на огъня и започнете да бъркате с голяма лъжица, докато всички малки тлъстинки побелеят от топлината и месото отпусне соковете си. 

След това оставете саздърмата да се готви на слаб огън, като от време навреме разбърквате. Процесът продължава около 2 часа и половина. През това време саздърмата трябва да се е сготвила, а месото да е останало на собствената си мазнина.  

Според вкусовите предпочитания към саздърмата може да добавите няколко листа дафинов лист и няколко зърна черен пипер. Много подходяща подправка за саздърмата е и родопският риган, който придава неповторим аромат и вкус на месото. 

Оставете готовата саздърма за 30 мин. да отдъхне, след което още топла я налейте в малки буркани, като запечатате месото със собствената му мазнина. Оставете бурканите на студено и сухо място, за да се схване месото.

Ако смятате да запазите саздърмата за по-дълго време - стерилизирайте бурканите за 5-6 минути.

Домашната шилешка саздърма е много вкусна и докато е топла. Но студена, в комбинация с прясно препечен хляб и чаша вино е истинско изкушение.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза