5 Декември, 2025

Леденият домашен супергерой

Леденият домашен супергерой

Хладилникът, символ на модерната кухня, пазител на любимата храна - как да се грижим за него

Хладилникът, символ на модерната кухня, пазител на любимата храна от силата на климата и времето. Но дори и домашен супер герой, той се нуждае от поддръжка. ЗЕто няколко полезни съвета на liebherr.com, с които да осигурим безпроблемната му работа.

Основни принципи:

- По време на покупката – обърнете внимание на енергийната ефективност. Стикерите за целта позволяват на клиента да направи сравнение между различните параметри за консумация. Много потребители изпитват сантимент към старите си и верни охладителни уреди, но пропускат факта, че те харчат много повече електроенергия от новите, а качеството на въздуха в тях не е особено добро. От своя страна по-големите хладилници харчат малко повече от по-малките, но пък предлагат по-голямо удобство. Затова е нужно да прецените нуждите на домакинството – от какво хладилно пространство се нуждаете, имате ли нужда от фризер и ако да – колко голям, от горе или отдолу и т.н.

- Температурата за запазване на храната свежа е между О и 4 градуса. Но в много от хладилниците тя не е еднаква навсякъде. Например – температурата от вътрешната страна на вратата е по-висока и заради това съхранението на млечни продукти там е неуместно.

Поддръжка на хладилника

- Обща поддръжка – в идеалния случай е добре да почиствате хладилника си всяка седмица. Вместо препарати бихте могли да използвате ябълков оцет – изсипете малко в шишенце за еднократна употреба (най-добре за впръскване) и впръскайте или намажете стените на хладилника с гъба и после забършете с мокра кърпа. Вътрешната част можете да почистите с препарат за съдове и да изплакнете. Ако искате да дезинфекцирате стените му – добавете малко спирт към оцета.

- Почистване из основи – ако хладилникът ви наистина е мръсен, възможно е да започнете почистването с ябълковия оцет (или друг препарат за почистване). Смесете една супена лъжица сода бикарбонат с топла вода. Нанесете от сместа с помощта на гъба и след това изплакнете. Хладилникът ще блесне!

Фризерно отделение:

В случай, че хладилникът ви разполага с фризер, трябва да се грижите да го размразявате редовно, за да не се увеличава консумацията на електричество. Ако хладилника ви е Либхер и е оборудван със системата NoFrost, това няма да ви се налага.

Почистването на фризерната част е същото, като при хладилната.

Поддръжка отвън

Необходимо е да почиствате прахта от хладилника редовно.

В най-голяма степен той се натрупва върху компресора. А прекомерното натрупване на прах върху него води до повишаване на разхода на електроенергия.

Миризмите

За да избегнете разпространение на различни миризми в „ледения супер герой“, избягвайте да оставяте храните незапечатани. Може да използвате пликове или кутии. Ако все пак забравите да сложите капака на тенджерата с лучената манджа, опитайте да отстраните миризмата, като оставите за няколко часа купа с лимонов сок – той ще премахне лошите миризми.

Ако не се получи, опитайте с купа с 2 супени лъжици сода бикарбонат.

Във втория случай е необходимо купата да е напълно суха.

Как да намалите разхода за електричество?

Почиствайте хладилника, най-вече отвътре. Сега е моментът да изхвърлите развалените храни, които ненужно заемат място и увеличават разхода на ток. Не поставяйте и топли храни в него. Оставете ги да изстинат и тогава ги пъхнете в хладилника.

Разположението на хладилника в кухнята!

Изборът на място за хладилника е ключово.

Оптималната позиция би била далеч от пряка слънчева светлина, печката, миялната машина и/или други източници на топлина. По този начин ще спестите не само от сметките за ток, но и от по-честото закупуване на нов хладилник или ремонти.

Ежедневна грижа за хладилника:

- Не оставяйте вратата на хладилника отворена за дълго време. Помислете какво ви се похапва, вземете го и затворете. 
- Подредете храните по групи – така ще ги намирате по-лесно, ще се ориентирате бързо какво ви липсва и ще пестите енергия.
- Ако в хладилника има празни места, сложете празни бутилки – по този начин студеният въздух няма да излиза, а топлият няма да влиза в хладилника.
- Ако ще размразявате храна от фризера – използвайте хладилника – размразяването ще е по-бавно, но предимствата са две – студът от замразения продукт ще се разпространи в хладилника и ще намали разхода за електричество, а храната ще се размрази по възможно най-добрия начин и ще запази полезните си съставки.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза